Главният инструмент за борба с кризата са инвеститорите, каза Димитров
Главният инструмент за борба с кризата са инвеститорите, каза Димитров / БГНЕС
5 млрд. евро чуждестранни инвестиции се очакват у нас догодина. Това прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции на церемонията по връчването на наградите „Инвеститор на годината”.

За първите девет месеца на годината инвестициите в производството са се увеличили с 2,5 пъти, съобщи Стоян Сталев. Според него именно инвестициите в производство са един от най-добрите буфери срещу ефекта на световната финансова криза у нас.

От своя страна икономическият министър Петър Димитров съобщи, че страната ни е на второ място по инвестиционна привлекателност в света. Пред нас е единствено Хонконг. Димитров посочи, че правителството ще положи всички усилия да запази атрактивността на страната ни за чужди инвеститори. Въпреки това, за първите девет месеца на годината чуждестранните инвестиции у нас са намалели с 1 млрд. евро в сравнение със същия период на 2007 година.

За цялата минала година у нас са влезли 6,6 млрд. евро чужди капитали. За 2005 година пък чуждестранните инвестиции са били 3 млрд. евро. Петър Димитров бе категоричен, че един от най-добрите инструменти за противодействие на ефекта срещу световната финансова криза са именно инвестициите.

Икономическият министър присъства на връчването на наградите „Инвеститор на годината”. Сред наградените компании са „Девня Цимент” АД, "Луфтханза Техник София" ООД, "Хюлет-Пакард" и др. Изпълнителният директор на „Бизнес парк София” Росен Плевнелиев пък взе наградата за най-успешен мениджър.