Германия шеста по инвестиции у нас
Германия шеста по инвестиции у нас / netinfo

1,710 млрд. евро са германските инвестиции в българската икономика за периода 2006-2007 година, заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на форум за развитието на българския и румънския аграрен сектор в рамките на международното изложение „Зелена седмица” в Берлин. Германия се нарежда на 6-то място по инвестиции у нас.

5 процента от общия дял на инвестициите у нас се падат на Германия. За 2006 година стокообменът е бил 11,3 процента от общия стокообмен, което нарежда Германия на първо място по размяна на продукти, каза Нихат Кабил. Той прикани немските инвеститори да влагат средства не само в бизнес с бърз оборот, но и в сектори с по-дългосрочен и устойчив резултат.

Все по-голям е интересът към биогоривата. Немците имат амбиции да създадат в България предприятия за преработка на рапица за биодизел, каза Кабил. Той обясни, че докато в миналото у нас са се преработвали по 8-10 хиляди хактара енергийни култури за година, то през последните пет години този обем се е удвоил.