Герджиков: София може да намали данъците, за да останат разумни
Герджиков: София може да намали данъците, за да останат разумни / снимка: Sofia Photo Agency

Има възможност София да намали местни данъци, след като парламентът повиши наполовина данъчната оценка на сградите, съобщи пред журналисти заместник-кметът по финанси Минко Герджиков. Той добави, че общината има политика за данъци, които са ниски, но с висока събираемост.

Тъй като се очаква трудна година, възможно е София да намали данъците, така че да останат разумни, каза Герджиков. Все още е рано да се каже каква ще бъде такса смет догодина, добави заместник-кметът.

Следващата година общината ще наблегне повече на събираемостта на таксата, защото голяма сума от нея сега остава несъбрана. Длъжниците са предимно фирми. Общината подготвя споразумение с Агенцията за държавни вземания и с частни съдебни изпълнители за събирането на тези пари. Голям длъжник е комбинатът „Кремиковци” – 5,5 милиона лена за такса смет.

Бюджетът на София за догодина още не е обсъждан с подробности, но според кмета Бойко Борисов той ще трябва да бъде прекрояван и заради спрените пари от Европейския съюз. „Северната дъга на околовръстното шосе, това е всъщност АМТракия”. София остава без скоростна тангента в северна посока. Магистрала „Люлин” решаваше проблема за „Княжево”, „Владая”, въобще за тежкия трафик, който идва от Кулата-Благоевград. И той се замразява”, обясни Борисов.