Гечев: Държавата не трябва да печели от малките зеленчукопроизводители, а да им помага
Гечев: Държавата не трябва да печели от малките зеленчукопроизводители, а да им помага / снимка: БГНЕС, архив

Държавата не трябва да печели от малките зеленчукопроизводители, а да им помага. Това каза зам.- министърът на земеделието Явор Гечев.

Той определи насоката на държавната политика за българските производители, като даде пример със структурата на пазара на производителите. По думите му, тази структура е като пирамида в основата, на която са 20-30 % от малките производители.

„Мисля, че държавата не трябва да печели от тях, а трябва да им помага за да могат да изхранват семействата си", каза Гечев. Той допълни, че средният сегмент е общото производство на ориентираните към пазара земеделски производители и фирми. „Третата част е а различните естествени монополи, които се формират и в крайна сметка трябва да има мерки за ограничаването им", каза още Гечев пред агенция Фокус. Според него, не трябва да се получават чак толкова големи монополи.

Във връзка с провелия се през седмицата протест на производителите на домати от Ново село, Гечев заяви, че очаква откровен разговор с тях. „При провеждане на среща с тях той ще обясни, какво прави министерството и ще иска тяхната подкрепа. Всъщност след мерките, които взехме, по данни, които всеки ден събираме, доматите на борсата скочиха от 20 стотинки на 40 стотинки за килограм буквално за един ден", каза Явор Гечев.

По думите му, това означава, че взетите мерки, макар и частични засега, вършат работа.