„Газтрейд” започва строежа на газов терминал в Белослав
„Газтрейд” започва строежа на газов терминал в Белослав / netinfo

“Газтрейд” започва изграждането на пристанищен терминал със складова база за пропан-бутан на територията на община Белослав. Строежът ще започне в края на април и се очаква да приключи след 2 години. В него ще бъдат вложени над 25 милиона евро. Това ще е най-голямата складова база за горива в Югоизточна Европа, пристанището ще бъде разположено на Белославското езеро върху терен от 100 декара и ще има 6 километра прилежаща железопътна инфраструктура.

Приключило е делото срещу строителството на пристанищния терминал, съобщи изпълнителният директор на компанията Милчо Василев. Варненският окръжен съд е решил, че жалбата на Марин Илиев, който твърдеше, че негови земи попадат в закупения от “Газтрейд” АД терен, е неоснователна. Воденето на делото забави старта на инвестицията с около година, от което заради неустойки към чуждите ни партньори загуби за „Газтрейд” са за над 250 000 евро.

На пристанищния терминал ще се доставя газ пропан-бутан, който ще бъде експортиран от Северна Африка, Близкия изток, Русия и страните от бившия Съветски съюз, които добиват газ и имат излаз към Черно море. В новия терминал ще бъдат разкрити над 50 работни места.

В момента фирма “Газтрейд” има складова база от другата страна на Белославското езеро, в която работят над 50 души, съобщи още изпълнителният директор на дружеството Милчо Василев.

Още новини от Варна