Газпром подновява доставки на газ за Европа
Газпром подновява доставки на газ за Европа / снимка: БГНЕС

„Газпром” поднови доставките на газ за Европа през украинската територия в 1 ч. по Гринуич тази нощ, 3 часа българско време, съобщи премиерът на Украйна Юлия Тимошенко, след като посети контролен пункт в централата на руската компания, после тя отпътува от руската столица за Киев.

Говорителят на „ГазпромСергей Куприянов уточни, че доставките на газ за Европа през Украйна на практика ще бъдат подновени днес в 10 ч. московско време. В 4 ч. московско време дадохме нареждане да започне подготовката за подновяване на доставките, а транзитът ще започне в 10 ч. московско време", каза Куприянов. Москва прекъсна доставките на газ за Украйна на 1 януари, а на 7 януари спря изцяло газа за Европа през Украйна.

Вчера следобед Русия и Украйна сключиха 10-годишни споразумения за доставки на газ и транзит на газ за Европа. Подписи под договора поставиха ръководителите на „Газпром” и на „Нафтогаз” - Алексей Милер и Олег Дубина. Подписването стана в присъствието на премиерите на двете страни - Владимир Путин и Юлия Тимошенко. Разпределителната мрежа на "Овергаз" в България е в пълна изправност и в най-кратки срокове след пускането на синьото гориво ще достигне пълния си капацитет, съобщиха от дружеството.

От 19 януари България започна да получава природен газ от Гърция. Постигнатото с южната ни съседка споразумение предвижда да получаваме по 2.5 млн. куб. м. синьо гориво дневно в продължение на 7 дни, като този срок може да бъде удължаван или намаляван в зависимост от развитието на ситуацията.