Газ няма. Русия и Украйна спорят
Газ няма. Русия и Украйна спорят / снимка: БГНЕС

Споровете между Русия и Украйна и на 13 януари попречиха на пътя на руския газ към Европа. Руската газова компания Газпром изпрати до всичките си европейски партньори съобщение за възникване на форсмажорни обстоятелства по експортните проекти заради действията на Украйна, съобщи нейният вицепрезидент Александър Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Медведев изтъкна, че Русия се е опитала да възобнови транзита на газ през газовата станция "Суджа", защото тя има преки изходи към България, Румъния и Турция. Оттам се подава газ и за Словакия, но Украйна е спряла този изход и не е приела руския транзитен газ, добави той. Вицепрезидентът на Газпром каза също така, че предложените от Нафтогаз Украйна газостанции "Волуйка" и "Пасаревка" не са пункове за подаване на газ за износ, а за вътрешно ползване в Украйна.

По думите на Медведев Украйна „незаконно е отнела“ 140 милиона куб.м. газ от балканското направление. „140 милиона куб.м. газ са били незаконно отнети от балканското направление. Що се отнася до останалите направления от газопреносната мрежа на Украйна, нямаме сведения“, добави той.

Международните наблюдатели, които наблюдават движението на газ в тръбите на територията на Украйна заявили, че Киев блокира транзита на руски газ към Европа, според руския газов гигант „Газпром“, съобщава Франс прес.

„Международните наблюдатели на Комисията в Киев подписаха доклад, който свидетелства за непридвижването на руски газ през украинските транзитни тръби към Европа, докато налягането на тръбата на границата с Украйна е 70 атмосфери“, заяви в изявление „Газпром“.

Пред журналисти в Москва президентът на Газпром Алексей Милер съобщи, че Украйна е отказала на Газпром транзитно подаване на газ през Ужгород.

Президентът на руския газов гигант Алексей Милер съобщи на премиера Владимир Путин, че във вторник Газпром е успяла да достави в Украйна за европейските потребители само 1,6 милиона куб. метра газ. Той посочи, че налягането в тръбопровода е 70,1 атмосфери.

След като "Газпром" обяви, че възстановява доставките, по-късно през деня стана ясно, че Украйна не допуска подаваното от Русия синьо гориво. Истинското състояние на ситуацията може да бъде проверено само в централния диспечерски пункт на украинската компания "Нафтогаз", но там не са допуснати чужди наблюдатели, заявиха от международната комисия за мониторниг на доставките.

Руският премиер Владимир Путин информира председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, че украинската система е затворена, което прави невъзможно осъществяването на транзита. От украинската компания "Нафтогаз", пък заявиха, че по технически причини заявката на „Газпром“ за транзит на над 76 милиона куб.м. газ към Балканите не може да бъде изпълнена. Според украински представители поставянето на такава неизпълнима задача е провокация от руска страна.

"Булгаргаз" е била информирана, че украинската страна още не приема руски газ с аргумента, че има неуредени технически въпроси по преноса през украинска територия.

Украйна не възпрепятства транзита на руски газ за Европа и не краде гориво. Това заяви на специална пресконференция президентът на страната Виктор Юшченко, цитиран от РИА Новости. „Украйна е била, е и ще бъде надежден транзитьор на газ за Европейския съюз и не е предприела нито една стъпка за спирането на газа от Русия”. Нито през 2008-а, нито през 2009-а година Украйна не е отклонявала руски газ, подчерта Юшченко.

По-рано Киев призна, че е блокирал доставките на руски газ за Европа заради „неприемливите условия за транзита“, наложени от руския газов гигант "Газпром", съобщи говорителят на украинската държавна компания Нафтогаз Валентин Землянски, цитиран от АФП и БГНЕС. „Руският газ за Европа не преминава през украинската газопроводна мрежа заради неприемливите условия за транзита, наложени от „Газпром“, заяви Землянски, без да даде повече уточнения.

Няма причина „Нафтогаз Украйна” да не транзитира газ за Европа. Това каза председателят на УС на „Газпром” Алексей Милер. Русия се старае да подава най-напред газ за Балканите и Словакия, заяви руският премиер Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Думите му бяха потвърдени и от Милер.

Междувременно стана ясно, че премиерът на България Сергей Станишев заминава спешно за Москва и Киев в сряда, за да обсъди проблемите около доставките на руския газ.