Фонд „Тютюн” изплатил 109 млн. лв. на производителите през 2007-ма
Фонд „Тютюн” изплатил 109 млн. лв. на производителите през 2007-ма / netinfo

Над 109 млн. лв. са получили от Фонд „Тютюн” тютюнопроизводителите за продукцията си през 2007 година. Това е посочено във финансовия отчет на Фонда за миналата година, с който се запозна правителството.

Изплатените средства за сортоподдържане, производство и покупка на тютюневи семена са над 1,67 млн. лв.

През 2007 година Фонд „Тютюн” е извършил самостоятелна проверка на разсадените площи от всички тютюнопроизводители, сключили договори за производство на площ от или над 1 хектар тютюн от сортовете Басми, Кабакулак и Бърли. Те възлизат на над 243000 декара, като най голям процент от тях – 65,2 на сто, се пада на сортова група Басми. Продължава тенденцията за намаляване на площите, разсадени с тютюн.

Фондът е разработил и програма за сортоподдържане и семепроизводство през миналата година, в чието изпълнение са сключени 11 договора с физически и юридически лица за семепроизводство, сортоподдържане и възстановяване на генетичния материал от сортове с издадени сертификати.

Разходната част на бюджета на Фонд Тютюн е изпълнена на 99,96 на сто спрямо утвърдения годишен план, като 97,4 на сто от тях са били изразходвани за предоставяне на целева парична подкрепа в рамките на минималните изкупни цени.