ФАО: Хранителните помощи могат да намалят пазарните цени
ФАО: Хранителните помощи могат да намалят пазарните цени / netinfo

Помощите за хранителни продукти могат да намалят и дестабилизират пазарните цени в страните получателки, ако са отпуснати в неподходящ момент или не са правилно насочени. Това пише Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) в годишния си доклад, публикуван днес в Рим и цитиран от световните агенции.

Според организацията, когато групи от засегнати от глада хора нямат достъп до налични хранителни продукти, тогава по-ефективни биха били паричните помощи или ваучерите за храна, като така ще се избегне подкопаването на местните пазари.

Спешните помощи под формата на хранителни продукти са от първостепенно значение, но те не могат сами да се преборят с основните социални и икономически причини за бедността и глада, пише в доклада си организацията и призовава донорите да насочат усилията си и към дългосрочните нужди.

По прогнози на ФАО 845 милиона души в света са хронично недохранени, като този брой почти не се е променил от началото на 90-те години. 61 процента от тези хора живеят в Азия и Тихоокеанския регион, докато 24 процента обитават Африка на юг от Сахара.

Количествата хранителни продукти са относително малки спрямо обема на глобалното производство и търговия - средно 10 милиона тона годишно. Допреди десетина години по-голямата част от хранителните помощи бе отпускана на принципа "от правителство н правителство" и бяха продавани на открития пазар в страните получателки. Днес около 75 процента от цялото количество хранителни стоки като помощи са насочени директно към гладуващите чрез извънредни кампании или проекти, твърди ФАО.

Размерът на спешната помощ в хранителни продукти се е удвоил от 1980 г., особено в Африка. Кризисните ситуации с хранителни продукти рядко са резултат от пълен недостиг на храна, а по-често заради липсата на достъп до храна, констатира ФАО.