EVN иска да строи „Горна Арда” и завода за боклук в София
EVN иска да строи „Горна Арда” и завода за боклук в София / netinfo

Австрийската компания EVN, който е собственик на електроразпределителното дружество в Югозападна България и “Топлофикация-Пловдив”, е заявила писмен интерес за строеж на замразения проект “Горна Арда”. Това съобщи на семинар в Турция изпълнителният директор на ЕVN – България Щефан Шишковиц. От австрийската компания заявиха, че имат интерес да построят завода за боклук в София.

ЕBN e изпратила инвестиционен интерес до Министерството на икономиката и енергетиката, в което изразява желание да бъде стратегически инвеститор на водния проект „Горна Арда”. Инициативата за водна каскада, която произвежда топлоенергия, от година е блокирана заради различията в позициите по изграждането й.

От ЕVN са категорични, че са готови да вложат пари в каскадата и очакват покана от българската държава. Австрийската компания ще стои у нас и енергийни централи от възобновяеми източници, съобщи Щефан Шишковиц.

Близо до Варна съвместно с друг инвеститор ЕVN ще изгражда вятърен парк с мощност около 40 мегавата, а до Сливен ще построи фотоволтаична централа до края на 2009 година.

Шишковиц заяви още, че компанията е готова да изгради и завод за преработка на отпадъци в София по подобие на реализираната от ЕVN термоцентрала в Москва, която преработва 360000 тона боклук дневно.

Щом изпълнихме исканията на московския градоначалник Юрий Лужков, вероятно ще постигнем успех и за столичния кмет Бойко Борисов, коментира Шишковиц.

От ЕVN потвърдиха интереса си и за стратегическо партньорство в бъдещата нова централа в басейн „Марица-Изток”.