ЕП одобри нови правила за хранителните добавки
ЕП одобри нови правила за хранителните добавки / netinfo

Европейският парламент прие изменения към четири регламента с цел осъвременяване и опростяване на процедурите за издаване на разрешения за добавки, ензими и ароматични продукти за храни, съобщи пресслужбата на Европарламента. Сред целите на законодателството са по-високи стандарти за безопасност за потребителите, както и подобряване на конкурентноспособността на Европейската хранителна индустрия.

Докладите бяха подготвени от Комисията по околната среда, общественото здраве и безопасността на храните. Депутатите гласуваха за по-прозрачни процедури, по-добра защита за потребителите и правото на контрол на ЕП върху бъдещи промени в законодателството, пише БТА.

Депутатите искат новата процедура за разрешение да бъде по-прозрачна: всички решения и причини за тях трябва публично да се оповестяват и всяка кандидатура за предлагане на пазара на продукт трябва да бъде съобщавана не само на държавите-членки, но и на ЕП и на всички други засегнати страни.

Депутатите също искат предоставени от заявителя научни данни и друга информация да не могат, в срок от пет години от датата на разрешението, да се използват в полза на последващ заявител.