ЕП настоява за финансова помощ за Украйна и санкции за отговорните за насилието
ЕП настоява за финансова помощ за Украйна и санкции за отговорните за насилието / снимка: БГНЕС

ЕС трябва да помогне на Украйна със спешна финансова помощ и да наложи набелязаните санкции срещу отговорните за насилието, заявиха депутатите в четвъртък, съобщи българската редакция на пресслужбата на ЕП. Ключовите предизвикателства, пред които Украйна е изправена, са изграждането на конструктивен диалог между политическите сили, запазването на териториалната цялост, борбата с корупцията и организирането на свободни и честни избори.

За да помогнат на Украйна да закрепи влошаващата се икономика и да балансира разплащателните си проблеми, ЕС и международните финансови организации трябва да предложат пакет за краткосрочна финансова помощ, както и такъв в дългосрочен план, чрез който да подпомогнат нужните реформи, заявиха членовете на Европейския парламент, които призоваха ЕС да поеме лидерството при организирането на международна дарителска конференция с цел набирането на пари.

ЕП настоява за санкции

В резолюцията се заявява, че ЕС трябва да въведе забрани за пътуване и замразяване на активите в ЕС на лицата, отговорни за насилието в Украйна, както бе договорено от страните членки на 20 февруари. Депутатите също призоваха страните членки да спрат изтичането на „присвоени" пари от Украйна.

Тези, които са злоупотребили с правомощия си и са отговорни за престъпления срещу украински граждани, трябва да бъдат изправени пред независим съд, се казва в текста. В резолюцията се добавя, че независим международен орган трябва да разследва нарушенията на човешките права.

Бъдещето на отношенията Украйна-ЕС

Резолюцията изтъква отново, че ЕС е готов да подпише споразумение за асоцииране и търговско споразумение веднага след като политическата криза отмине. Но в резолюцията се допълва и че постигането на партньорски отношения не е „крайната цел на сътрудничеството между Украйна и ЕС". Членовете на Европейския парламент напомнят, че Договорът за ЕС позволява на всяка европейска държава, включително и Украйна, да кандидатства за членство, ако се придържа към демократичните ценности, гарантира основните свободи, защитава човешките малцинствените права и гарантира върховенството на закона. Те също така заклеймиха нападението над офиса на украинската комунистическа партия.

Борете се срещу корупцията, избягвайте лова на вещици

ЕС трябва да помогне и на встъпващото в длъжност правителство на Украйна да се бори с „ширещата се корупция", която пречи на развитието на Украйна, споделят членовете на ЕП.

Резолюцията приканва също всички страни да не се подават на „желанието за отмъщение", а вместо това да се включат във всеобхватен политически диалог, да намерят компромиси и да избягват „извънсъдебни отмъщения".

Новите лидери на Украйна трябва да се дистанцират от екстремистите и да избягват провокации, които могат да доведат до „сепаратистки движения", предупреждават членовете на ЕП, като допълват, че те трябва да уважават правата на малцинствата в страната, включително правото да се използва руски език, както и другите езици на малцинствата.

Свободни и честни избори

Членовете на ЕП подчертаха, че президентските избори на 25 май трябва да бъдат свободни и честни. Те призоваха украинския парламент (Върховната рада) да приеме необходимото изборно законодателство, включително нов закон за финансирането на политическите партии. Украйна трябва също да проведе парламентарни избори преди края на тази година, добавиха те.

Русия трябва да зачита границите на Украйна

Членовете на ЕП подчертават, че Русия е поела ангажимент да уважава териториалната цялост на Украйна в „Меморандума от Будапеща", подписан със САЩ и Великобритания през 1994 година. В същия акт Русия обещава да се въздържа от оказване на икономически натиск върху Украйна с цел да я подчини на своите собствени интереси.