Електронните карти и разплащания
Електронните карти и разплащания / netinfo

Технологиите – със сигурност всеки е убеден, че бъдещето на съвременният свят все повече ще се основава и предопределя от тях. Всички сме свидетели на навлизането им във всички сфери на човешкия живот. Естествено, изключение не правят търговията, финансите, банковото дело, услугите и т.н.

Приложението на електронните карти е изключително разпространено в европейските страни – тенденция, която се забелязва вече и у нас. Те имат най-различно предназначение и като резултат от това биват различни видове. Не е нужно да бъдат разглеждани всички техни разновидности. Ще се спрем само на два от най-разпространените и с най-голямо практическо приложение вида електронни карти. Единият вид, вероятно всеки се досеща, са дебитните карти. Вторият вид са кредитните карти – все още не толкова разпространени, но придобиващи все по-голяма популярност.

Кредитните карти все още са нов продукт на българския финансов пазар.

Те все повече навлизат в ежедневието на съвременния човек. Постоянно нараства броят на хората в страната, които се интересуват от този продукт. С нарастването на интереса към него възникват и различни въпроси. Кредитната карта като инструмент за разплащания има своята дълга история. Разпространението им в България тече с бързи темпове и вече броят им надхвърли половин милион. Със същите темпове се разраства и инфраструктурата, която е необходима за обслужването им.

Кредитната карта може да се използва и чрез Интернет. Разпространението на Световната мрежа не подминава и нашата страна. С развитието на комуникациите и технологиите все повече отпада необходимостта от носене на пари в брой, на плащане в брой, дори на пазаруване във вида, в който всички го познаваме. Възможностите за покупки или ползването на услуги, като стоим пред компютъра, отдавна са изпълнили Интернет пространството. Но как става това? Без да влизаме в подробности, само ще споменем, че електронните магазини, аукционите, формите за заявки и др. са част от вариантите. Не за тях обаче става въпрос. Интерес представлява какви са особеностите при такъв тип плащания. Като цяло, може да се каже, че съществени различия от плащанията чрез ПОС терминали няма.

Важно е да се знае, че при кредитните карти има лихви при покупка и те варират в различни граници, които могат да бъдат сравнени на сайта на „Моите Пари” www.moitepari.bg. Важно е също да се отчете, че кредитните карти биват национални и международни и това следва да бъде съобразено, когато се предприема плащане. Някои сайтове например изискват картата да е с международно покритие, а други позволяват с национално. Разбира се, там, където е възможно да се използва национална карта, то тя е използваема само на територията на страната, от която е издадена.

Като заключение ще отбележим също, че трябва да се следи какъв размер от отпуснатия лимит е изразходван и какъв е остатъкът.

Възможно е при опит за плащане в Интернет с кредитна карта, плащането да не се осъществи, въпреки че има неизразходван лимит по нея. Това произтича от типа на самата карта – револвираща или чардж. Ще обърнем внимание на чардж-картите, тъй като при тях е възможно да се получи това. При тези карти изискването е, след като бъде направена покупка, задължението да бъде покрито и едва тогава те могат да се използват отново.

Видно е, че приложението на кредитната е голямо, но изборът на такава не е лесен. За да бъде в помощ на интересуващите се, „Моите Пари” предлага на своя сайт сравнение на над 200 алтернативи на този продукт.

Дебитните карти вече от много време присъстват в България и са широко познати.

Преди да започне да оперира със своята дебитна карта, клиентът първо трябва да я поръча. Банките, издаващи дебитни карти, понякога предлагат безплатно такива, ако клиентът направи депозит при тях. Считаме, че е важно да се уточни, че съществува разлика между депозит и сметка, която ще е свързана с дебитната карта. В какво се състои тя? Депозитът е за определена сума и срок при дадена лихва. Не такива са условията при издаване на дебитна карта.

При издаване на дебитна карта, банката открива на клиента картова сметка, по която постъпват сумите. Олихвяването на сумите обикновено е при по-ниска лихва от депозит. Обикновено дебитните карти са с определен срок на валидност, след което е възможно той да бъде продължен отново.

Притежателите на дебитни карти знаят тяхното предназначение, но дали знаят всичко? Обикновено дебитната карта се свързва с възможността, след като бъдат преведени суми по нея, да бъдат изтеглени в брой. Не бива обаче да се счита, че приложението на дебитната карта е единствено такова. С нея също така могат и да се извършват плащания, както за стоки, така и за услуги.

Дебитната карта позволява заплащане на стоките например в даден магазин чрез т.нар. ПОС устройства. Създадените по този начин удобства освобождават държателя на картата от необходимостта да носи в себе си пари в брой. Едно важно уточнение следва да се направи тук и то съществено отличава дебитната от кредитната карта. Парите, с които разполага държателят на дебитна карта са негови лични пари – получени под формата на работна заплата, превод или внесени от самия него.

Има една характеристика на дебитната карта, която разделя самите дебитни карти и в същото време по това си прилича с кредитната карта. Това е възможността да бъде използвана в страна или извън нея. Съществуват дебитни карти, които могат да бъдат издадени в България и да се използват за разплащания в чужбина. Тези карти са по-известни като карти от „по-висок” клас. Такива са Visa Electron и MasterCard. Те позволяват не само използването им за теглене на пари от банкомати в чужбина, но и за плащания през Интернет.

Както всички знаем, Световната мрежа предоставя почти неограничени възможности за търговия, резервации, услуги, банкиране и т.н. Голяма част от тези възможности обаче изискват заплащане. Най-красноречив пример е Интернет търговията. Според специалисти в областта, този бизнес придобива все по-големи мащаби и очакванията са до 2020 г. да достигне трилион долара.

Като електронна карта, дебитната също позволява разплащания през Интернет. Веднага трябва да се каже, че за да се извърши това е необходимо картата да е от споменатия по-горе „по-висок” клас. Разбира се, това не означава, че обикновените дебитни карти не могат да бъдат използвани с такава цел. С тях може да се плаща във всички Интеренет сайтове, които ги приемат. Дебитната карта Maestro е такава. С нея може да се извършват плащания в някои български сайтове, както и за плащания в страната. Почти всички банки в България (ДСК, Алианц, ПИБ, HVB BankBiochim, СЖ Експресбанк, ОББ и др.) издават дебитни карти Maestro.

Още един момент е важен да се знае за дебитните карти и по-конкретно за международните. При тях е необходимо да има постоянен неснижаем минимум и да редовно да се попълва.

„Моите Пари” предлага на сайта си www.moitepari.bg сравнение на най-популярните финансови продукти като дава възможност на потребителите да се ориентират при избора на интересуващите ги. Предоставена е възможност за сравнение на над 170 автокредита и автолизинга, над 130 потребителски кредита, над 200 алтернативи на кредитни карти и над 300 депозита. Често банките предлагат като бонус безплатно издаване на дебитна карта, ако клиент депозира сума при тях.

http://www.moitepari.bg