Експерти разглеждат пакет от мерки за ранното пенсиониране по заръка на премиера
Експерти разглеждат пакет от мерки за ранното пенсиониране по заръка на премиера / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Борисов възложил на експерти пакет от мерки за ранното пенсиониране
47568
Борисов възложил на експерти пакет от мерки за ранното пенсиониране
  • Борисов възложил на експерти пакет от мерки за ранното пенсиониране

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил на работна група разглеждането на пакет от мерки, свързани с ранното пенсиониране и ограничаването на броя на инвалидните пенсии. В рамките на следващите няколко месеца и след консултации със синдикатите, членовете на ГЕРБ и депутатите ще бъдат обявени конкретните мерки, обясни Борисов.

Във връзка с привилегиите на ранно пенсиониращите се служители на МВР и отбраната Борисов обясни, че условията за пенсиониране и привилегиите, свързани с изплащането на заплати при излизане в пенсия, ще бъдат обвързани с длъжността, заемана от съответния служител. Премиерът подкрепи и идеята държавните служители да плащат сами осигуровките си.

„Полицаите, военните, част от администрацията не си плащат осигуровките. Става дупка в НОИ. Всеки човек трябва сам да си плаща осигуровките, да си плаща данъците. Ако това, разбира се, означава понижаване на заплатата, защото те и в момента са малки особено на нисшия и средния състав в тези ведомства, съответно да им бъде компенсирано с повишение на заплата толкова, колкото иначе поема държавата като осигуровки“, коментира министър-председателят.

Той допълни, че същото се отнася и до летците. „В края на краищата на 41 години го правиш пенсионер. Човек, на когото адреналинът му е в кръвта, изведнъж, на 41 години пенсионер“, допълни премиерът.