Експерт препоръчва поне 15% поскъпване на тока
Експерт препоръчва поне 15% поскъпване на тока / снимка: Guliver/Getty Images
Експерт препоръчва поне 15% поскъпване на тока
71784
Експерт препоръчва поне 15% поскъпване на тока
Експерт препоръчва поне 15% поскъпване на тока
  • Експерт препоръчва поне 15% поскъпване на тока
  • Експерт препоръчва поне 15% поскъпване на тока

Ако цените на тока се увеличат с 15 %, може да се стабилизира системата. Това заяви енергийният експерт Иванка Диловска на семинар, организиран от компанията. Диловска представи разпределението на средствата, които плащаме във фактурите си към ЧЕЗ Електро. Ако се направи сметка за приходите и разходите на компанията само от продажба на ток за бита, групата на ЧЕЗ би печелила 0,08 лева на мегаватчас.

Фактически обаче ситуацията е различна, защото събираемостта не е 100-процентова, което поставя компанията на минус. Като към нея се прибавят средствата от корпоративните потребители, ситуацията се подобрява минимално, но общата тенденция е към влошаване.

На въпрос на Дарик на базата на тези изчисления, как трябва да се промени цената на тока в Западна България, за да се стабилизира компанията, Диловска представи разчетите си и коментира загубите на НЕК.

Диловска одобри тактиката и на трите електроразпределителни дружества да „прихващат" или „задържат" пари на НЕК за „зелената" енергия.

Според Диловска "прихващането" е единият начин и той се използва от компаниите частично и принудително, защото те просто нямат възможност да продължат да работят. "Според НЕК правилният начин е крайните снабдители да му платят всичките сто лева, които дължат за енергия, а НЕК да им върне обратно пари за зелена енергия когато и колкото реши. Разбира се, в ситуацията, в която НЕК се превръща във все по-ненадежден длъжник, то това става хипотеза с намаляваща вероятност да се случи - да получиш от НЕК пари за някакви задължения", коментира Диловска.

На въпрос на Дарик какво трябва да е повишението на цената на тока, за да се стабилизира състоянието на енергото за Западна България, Диловска обясни, че диапазонът, в който се говори за дълговете на НЕК, е от един до четири милиарда лева. По думите й ако става дума конкретно за прихванатите пари за зелена енергия, то тогава отражението е седем на сто, а ако става дума за милиард лева, то тогава вече сметката стига до 20 на сто.

"Моята теза е, че ако ДКЕВР се яви на поправителен и върне цените на нивото от 2012 година, преди намаленията - общо за 15 на сто, може да бъде добра първа крачка към стабилизация на сектора", каза Диловска.


От своя страна ръководителят на ЧЕЗ България Петър Докладал заяви, че "цената тока за електроразпределителните дружества не е важна", а трябва да се погледе системата като цяло. Докладал отказа да съобщи какво е ценовото искане на компанията, изпартено до ДКЕВР. "Поискахме необходимите приходи, за да можем да работим, това е всичко", лаконичен бе Докладал по отношение на искането към енергийния регулатор. Той обясни, че не е толкова важно какво е предложението на енергийното дружество, като се вземат предвид и исканията на другите компании по веригата. "Важно е да погледнете комплексно на този проблем", каза още шефът на енергото за Западна България.


ЧЕЗ е единствената засега компания, която започна разговори с НЕК за уреждане на задълженията. Докладал обаче отказа да съобщи докъде са стигнали преговорите.

Окачва се в края на месеца да има второ заседание на ДКЕВР за решаване на процедурите по отнемане на лицензии. Първоначалното заседание бе отложено, тъй като НЕК е предоставила допълнителни доказателства, които енергийният регулатор предостави на представителите на трите дружества. Малко по-късно след това стана ясно, че ЧЕЗ са направили стъпки за уреждане на задълженията.

Иванка Диловска бе категорична, че регулаторните периоди за промяна на цената на тока трябва да бъдат дълги, за да се осигури предвидимост.