Два нови индекса има на Българската фондова борса
Два нови индекса има на Българската фондова борса / netinfo

Два нови индекса има Българска фондова борса от вчера. Единият е базиран на 11 дружества със специална инвестиционна цел, които се занимават с управление на недвижими имоти. Това е BG-REIT. В другият индекс BG Total Return 30, влизат 30-те най-големи компании, които в момента се търгуват на българския фондов пазар. Идеята на ръководството на борсата е той да помага повече на финансовите анализатори при правенето на прогнози и анализи. Повече за новите индекси съобщава Владимир Малчев от „Бултренд Брокеридж”. С него разговаря Миглена Георгиева.

На българската фондова борса вече има два нови индекса – единият е BG-REIT, а другият BG Total Return 30. Какви са тези индекси и какво измерват те?

Това са два нови индекса с пускането на които борсата цели да даде по-ясна представа на инвеститорите за това как се изменят цените на акциите, които се търгуват на Българската фондова борса. BG Total Return 30 включва 30-те компании с най-висока пазарна капитализация и най-висока ликвидност. Идеята там е, че дружествата са включени с равен дял в един виртуален портфейл от акции.

Това са най-скъпите компании в България, които са публични и в момента акции от тях се продават на борсата. Какъв е този равен портфейл, колко процента от една компания влизат в BG Total Return 30?

Идеята е, че например имате портфейл от 30000 лева като имате по 1000 лева в 30-те компании.

Понеже тук има дружества, които досега са били в Sofix или BG 40, означава ли, че са извадени от другите два индекса?

Не, не са извадени от другите два индекса, просто промяната идва от там, че чрез този индекс се избягват двата основни недостатъка на Sofix и BG 40. Основният недостатък на Sofix беше, че при него изменението на стойността му в най-голяма степен се влияеше от дружествата с висока пазарна капитализация, това са дружествата които струват най-много като пазарна стойност и които имат по-висок приход. Недостатъкът на BG 40, който се избягва при BG Total Return 30, е че изменението му беше детерминирано от компаниите с по-висока абсолютна цена на акциите – т.е. компания, която струва 300 лева и се измени с 30 лева, оказва по-голямо значение в индекса, отколкото компания, която се изменя от 3 лева до 3,30 лева.

Какво е значението за тях самите, че влизат в новия индекс?

Значението за самите компании е, че са по-популярни, например при сключване на пазарни сделки основните контрагенти обикновено желаят акциите да са включени в основните борсови индекси. Т. е. така имат по-голяма оценка от инвеститорите.

Другият индекс – BG REIT - в него са включени дружествата със специална инвестиционна цел или това е индексът за недвижимите имоти. Грешна ще бъде представата на хората, ако си мислят, че този индекс измерва цените на имотите или напротив?

Не може да се каже, че абсолютно вярно е, че този индекс измерва промяната в цените на имотите, по-скоро идеята на този индекс е, че той измерва борсовото представяне на дружествата, които се занимават с инвестиране в недвижими имоти.

Ако едно дружество е инвестирало в недвижими имоти или земя и акциите му в момента се търсят, т. е. те поскъпват, това означава ли, че недвижимите имоти стопанисвани от това дружество и земята, която той е купил, поскъпва.

Не е задължително да е така, по-важно е каква оценка правят инвеститорите на представянето на това дружество – от гледна точка на печалба, качество на имотите, от голямо значение е и паричните потоци, които може да формира това дружество от продажба на имотите, от даване под наем.

Какъв е смисълът да се купуват акции от дружество със специална инвестиционна цел?

Смисълът да се купуват акции от такива дружества е следният – в масовия случай човек не може да инвестира в някой апартамент или в търговски офис, площи, земя и така нататък и такива дружества, които имат портфейли от жилищни сгради, от търговски площи и земя, дават възможност на всеки да инвестира значително по-малка сума в такъв портфейл от имоти. Т.е. вие си купувате със сума от 10000 лева част от земеделска земя, част от офис площ.

Как се представиха в първия ден тези два индекса?

В първия си ден индексът BG RЕIT, който отразява движението на дружествата, които инвестират в различни видове имоти, се понижи минимално с 0,01%, докато BG Total Return 30 се повиши с 0, 66% и на практика отрази доста добре поскъпването на основните дружества, които търгуват на борсата.

А те от каква стойност стартираха?

Двата индекса стартират от първоначална стойност 1000 пункта.