Дянков: Свършихме си добре работата
Дянков: Свършихме си добре работата / снимка: Sofia Photo Agency

Бяхме търпеливи, свършихме си работата добре. Бюджетът вече е на баланс. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за успешната еврооблигация.

„Освен Швеция, сме единствените, които имаме досега балансиран бюджет. Свръхдефицит нямаме, покриваме всичките критерии за влизане в еврозоната. Имахме план, той проработи, накрая имаше и малко късмет, затова, че като се събраха премиерите направиха важни решения в края на миналата седмица и успяхме този понеделник да свършим. Плащаме лихва 4,25%, това е добре, спрямо 7,50% лихва преди. Важното в живота е да си търпелив. От значение беше това, че "Муудис" ни вдигна рейтинга миналата година, защото инвеститорите доста следят кредитните агенции. „Стандарт енд Пуърс" също се очаква да ни вдигне рейтинга, което ще помогне на целия бизнес, това помага и на банките. Като цяло наистина сме доволни", похвали се Дянков. Той каза, че целта е да влязат по-дългосрочни инвестиции на пазара.

"Голяма група азиатци – Сингапур, Корея, както и САЩ, Кувейт, Саудитска арабия, Катар, Египет, са с големи поръчки в България. През 2015 г. това ще помогне на следващия финансов министър и тогава ще има по-лесен пазар. Ако бяхме отишли миналата година на пазара, щяхме да платим допълнителни лихви около 80 млн. Така че съм по-радостен, че не отидохме по-рано. Спестили сме около 400 милиона за 5,5 години", заяви Симеон Дянков.

"Чухме се с много хора, политици и Пламен Орешарски ме поздрави за еврооблигацията, Мартин Димитров пръв ме поздрави даже, Милен Велчев още не ми е звънял, но ми писа, че вижда, че нещата вървят добре, Иван Костов ми написа хубаво съобщение, Данчо Цонев също. Това беше първият случай, в който помолихме политическите сили в парламента ако може по-тихичко, да не критикуват толкова много преди емисията. Като мина емисията, тогава да продължат. Тук се обединиха всички, че това е добре за България", разказа Дянков.