До 10 г. иранският износ на петрол може да спадне до нула
До 10 г. иранският износ на петрол може да спадне до нула / netinfo

Иран отбелязва невероятен спад на приходите от износ на петрол. Ако тази тенденция се запази, към 2015 г. приходите от това перо може да секнат, се казва в разпространен вчера анализ на американската Национална академия на науките, предаде Асошиейтед прес. Икономическите проблеми може да дестабилизират Иран, да го направят уязвим и силно да отслабят петролната му промишленост, смята Роджър Стърн, специалист по икономическа география от Университета "Джон Хопкинс".

Иран печели от износ на петрол по около 50 милиарда долара годишно. Прогнозите са за спад от 10-12 процента годишно. За по-малко от пет години износът може да намалее наполовина, а до 2015 – изобщо да спре, предрича Стърн. Той приема американската и европейска позиция, че Техеран се опитва да създаде ядрени оръжия в нарушение на международните договорености, но допуска, че Техеран вероятно има основания да твърди, че има нужда от ядрената си програма за производство на електроенергия.

Добивът на петрол намалява, цените на бензина и природния газ за населението са силно субсидирани, а в същото време Иран не реинвестира в производството на петрол, обяснява американският експерт. Иран произвежда дневно по около 3,7 милиона барела петрол. Това е с около 300 000 барела под квотата, определена за Иран от ОПЕК (Организацията на страните-производителки на петрол).

Според анализатора, имайки предвид бъдещите затруднения на Иран с приходите от продажбите на петрол, ако САЩ могат да изчакат още няколко години, Иран ще е много по-склонен да се вслуша в исканията на международната общност. Според Стърн САЩ не бива да предприемат военни действия срещу Иран. Такъв подход сега може само да сплоти иранците. Ако се изчака, има вероятност проблемът с Иран да се реши сам, казва експертът.