Димитров: Решението за „Кремиковци” е в ръцете на съда
Димитров: Решението за „Кремиковци” е в ръцете на съда / netinfo

Решението за „Кремиковци” е в ръцете на съда и държавата не може да се намесва повече, заяви министърът на икономиката Петър Димитров. Той допълни, че евентуален протест на синдикатите няма да помогне за избор на оферта за покупката на комбината.

До края на седмицата не може да има избор на оферта за „Кремиковци”, както искат синдикатите. Димитров бе категоричен, че след като е поискано от съда да обяви завода в несъстоятелност, решението ще е само съдебно. По думите му правителството ще направи всичко възможно, за да защити интересите на държавните кредитори на Кремиковци – НЕК, „Булгаргаз” и БДЖ, ако бъда обявена несъстоятелност.

Отпуснатият от „АрселорМитал” заем от 30 млн. евро не означава, че компанията на Лакшми Митал има повече шансове да влезе като собственик в „Кремиковци”, каза още Петър Димитров.

Предложението на Константин Жеваго също е достатъчно конкурентно, добави икономическият министър. По повод исканото от превозвачите намаляване на акцизите за горива Димитров подчерта, че то не може де се случи без консултации с Европейския съюз. В противен случай страната ни е заплашена от сериозни санкции, каза Петър Димитров.

Икономическият министър се срещна с представители на белгийската компания „Електракабел”, която потвърди интереса си за строеж на АЕЦ „Белене”.