Димитров: Решението на Столична община за „Топлофикация” е правилно
Димитров: Решението на Столична община за „Топлофикация” е правилно / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Решението на Столичната община да увеличи с 55 милиона участието си в капитала на „Топлофикация” е правилно. Това заяви министърът на енергетиката и икономиката Петър Димитров.

Според него решението се е забавило, но все пак то е добро както за София, така и за „Топлофикация” и „Булгаргаз”. Министърът каза още, че според него дружеството остава публична собственост и няма категорична смяна на собственика.

Министър Димитров заяви, че е бил изключително изненадан от взетото решение на Столичната община. „Изненадан съм от подхода, тъй като знаете, това предложение повтаряме от един месец. През миналата седмица кметът активно лансира друго предложение – държавата да си вземе обратно „Топлофикация”, тъй като стои на входа и на изхода и държавата каза, че е готова да вземе обратно „Топлофикация” и явно, че трябва да предложиш нещо на кмета, за да може той да предложи обратното. Но това не променя факта, че в интерес на софиянци, в интерес на Топлофикация и в интерес на „Булгаргаз”, каза министърът.

Димитров каза още, че световната финансовата криза и отделените 36 милиарда долара, с които Русия ще подпомогне своите банки няма да повлияят на общите енергийни проекти между двете страни. „Тази сутрин имах среща със заместник-министъра на енергетиката на Русия, категорично опроверга слуховете, че имат намерение да забавят реализацията на „Южен поток”, заяви Димитров и добави: „Обратно, категорична е позицията, че „Южен поток” трябва да се реализира в договорените срокове.”

Енергийният министър каза, че по отношение на Бургас – Александруполис с руския зам.-министър на енергетиката са се разбрали, въпросите да бъдат уточнявани с министър Гагаузов в четвъртък сутринта.