Димитров: България може да следва социалния модел на ЕС
Димитров: България може да следва социалния модел на ЕС / снимкa: Sofia Photo Agency

Пълна заетост и развитие през целия живот са заложени в модела „Нова социална Европа", подкрепен от Партията на европейските социалисти. Неговата платформа през 2009 година беше обсъдена на дискусия, организирана от БСП, в която се включиха представители на държавата, бизнеса и синдикатите. България може да подкрепи платформата, ако в нея бъдат разграничени специфичните икономически процеси в новите държави-членки, заяви министърът на икономиката и член на политическото бюро на БСП Петър Димитров.

Според Петър Димитров България може да следва социалния модел на развитие в Европейския съюз, като започне с изпреварващо икономическо включване в Еврозоната и излизане от валутния борд. В началото на 2008 година у нас има два пъти повече чуждестранни инвестиции, в сравнение с 2007 година. Положителна роля в този процес играе въведеният плосък данък, допълни Димитров.

Петър Димитров заяви: „Според мен няма някакви социални реакции, след като хората реално си видяха доходите след 1 януари. Но по отношение на привличането на инвестиции виждате, че ефектът е изключително силен. И аз си мисля, че точно тези мерки се превръщат в работни места, превръщат се в заетост и се превръщат в по-високи доходи”.

Според Димитров България трябва да разработи политика за връщане на емигрантите. Около милион и половина са българите извън страната, които биха могли да бъдат част от работната сила у нас, обобщи икономическият министър.