Деян Хинич: Сърбия няма причина да пречи на българския бизнес
Деян Хинич: Сърбия няма причина да пречи на българския бизнес / netinfo

Сърбия няма причина да пречи на българския бизнес и ще гарантира инвестициите и инвеститорския интерес. Това обяви Деян Хинич – временно управляващ посолството на Сърбия в България по време на първата среща на българските инвеститори в Сърбия.

Признаването на Косово от страна на България е тежък удар за Сърбия, най-малкото защото ЕС, на който вие сте членове, няма единна позиция по проблема, каза още Деян Хинич. Заместник-министърът на икономиката Явор Коюмджиев обяви, че ще направи всичко възможно българо-сръбските бизнес отношения да се запазят. Сърбия заема една от първите места в нашата търговия като цяло. През 2007 година общият ни търговски обмен възлиза на около 800 млн. евро, което я нарежда на четвърто място сред балканските страни. Забелязваме през последните две години истински бум в българските инвестиции в Сърбия, като по данни на Сръбската народна банка българските инвеститори са на 12-то през 2007-ма и 14-то през 2006 година, каза Куюмджиев.

На срещата никой от представителите на българския бизнес в Сърбия не се оплака от отношението на сръбските власти след признаването на независимо Косово от страна на България. Роберто Младенов, изпълнителен директор на Интертръст холдинг, посочи, че компанията му от 5 години присъства в Сърбия. Младенов не очаква някакви проблеми заради решението на българското правителство да признае Косово. Любиша Митич, представител на Сръбската стопанска камара обяви, че камарата няма да създава пречки пред българския бизнес. По време на срещата българските инвеститори положиха основите за създаване на Българо-сръбски икономически форум. Неговата задача като неправителствена организация е да подпомага връзките в сферата на бизнеса и предприемачеството между двете страни. Амбицията на форума е да развие своя потенциал и в обозримо бъдеще да прерасне в регионална неправителствена инициатива за Югоизточна Европа.