Делян Добрев: Лош PR проваля добрата идея за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”
Делян Добрев: Лош PR проваля добрата идея за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият енергиен министър Делян Добрев е на мнение, че добрата идея за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" може да бъде провалена от лошия PR на управляващите. По думите му заявените намерения за придобиване на американски реактор от компанията „Уестингхаус" повдигат въпроси, включително за това какво ще правим със закупеното вече руско оборудване.

„Градусът на напрежението се повиши заради това, че след завръщането на Драгомир Стойнев от САЩ се обясняваше как сме казали на „Уестингхаус" да започва производството на реактора и че през 2016 г. в България ще се строи. Начинът, по който бе обявен този проект, събуди притеснение у всички", коментира Добрев в предаването „Всяка неделя" по Нова телевизия.

„Една добра идея, като тази за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", може да се провали заради лош PR. Това прибързване застрашава проекта. Не се обясни защо няма да правим хибриден проект и какво ще правим с готовото руско оборудване", посочи представителят на опозицията. Според Добрев не знаем колко ще струва американският блок, как ще се изкупува енергията от него и има ли държавни гаранции за това.

„Не искаме да даваме гаранции, не искаме дългосрочни договори за изкупуване на енергията, с които да натоварим гражданите. Ако има някой, който може да отговори на тези условия, нека да го чуем", призова депутатът от ГЕРБ.

Според бившия министър от кабинета на ГЕРБ има много голяма спекулация с живота на 5-ти и 6-ти блок на първата българска централа. „Животът им приключва през 2016 и 2019 г. Има възможност за удължаване му с 20 години - до 2037 и 2039 г. Те дават изключително евтина енергия, защото са изплатили капиталовите си вложения... AP 1 000 е реактор с много предимства, но има експерти, които трябва да кажат дали той е най-добрият", обясни Добре.

„След семинара на управляващите в Боровец отново се заговори за рестарт на „Белене" - от една страна защитаваме националния интерес в арбитража, а от друга - твърдим неща, които могат да го увредят", каза Делян Добрев. Той призна, че има съмнения, че идеята за реактора на „Уестингхаус" е добре дошла за адвокатите на адвокатите на руската страна на арбитража за АЕЦ „Белене".

Източник: NovaNews.bg