Даваме лични данни на държавата само веднъж
Даваме лични данни на държавата само веднъж / netinfo

Фирмите и гражданите ще предоставят на държавните ведомства документите си само по веднъж. Когато те вече са били подадени в някое ведомство, то останалите институции ще си ги изискват по административен път. Това е записано в проектозакона за електронното управление, който в следващите седмици ще бъде внесен за обсъждане от правителството.

Проектозаконът за електронното управление се разработва от Министерството на държавната администрация и административната реформа. Документът ще даде възможност на всяко лице, което веднъж подаде в администрацията акта си за раждане, свидетелството за съдимост или други документи, да не ги предоставя всеки път, когато чиновниците му ги изискват.

Тези документи спокойно могат да се изискват по служебен път, обясни министърът на държавната администрация Николай Василев. По този начин ще бъдат премахнати част от проблемите на фирмите и гражданите, когато работят с администрацията. Предложението на Василев е законът да влезе в сила с една отлагателна година – от 1 януари 2008 г., за да се подготвят администрациите за ползването на обща електронна система.

Създаването на специално звено към Министерския съвет, което да следи за конфликт на интереси в работата на държавните чиновници, е въпрос на целесъобразност. По принцип не е лоша идея да има такъв орган, коментира министър Василев. Такова предложение направи заместник-министъра на околната среда и водите Любка Качакова. 76 проверки са направили за 4 месеца инспектори от министерството на държавната администрация. В 39 от случаите са открити сериозни нарушения на чиновниците. До края на лятото ведомството ще подготви дискове за самообучение по антикорупция на 50 хиляди служители, допълни Василев.