Данъчните проверяват собствениците на имущество над 100 000 евро
Данъчните проверяват собствениците на имущество над 100 000 евро / netinfo

Националната агенция по приходите започва от днес периодични проверки на хората с имущество на стойност над 100 000 евро. Това съобщи за Дарик Росен Бъчваров, директор „Комуникации” в приходното ведомство.

„Става дума за онези българи, които разполагат със скъпо имущество, собствениците на луксозни движимо и недвижимо имущество, а именно недвижими имоти над 100000 евро, превозни средства, струващи над 30000 евро, които не са декларирали доходи, позволяващи им да ги притежават”, обясни Бъчваров.

По думите му, това, което започва да прави НАП в момента, е да се идентифицират във всички областни градове и населени места в България собствениците на скъпо имущество, след което да се съпостави какви доходи и данъци те са декларирали и платили. „За онези от тях, при които има съществено разминаване, и доходите, които декларират, са очевидно недостатъчни за купуването на това имущество, ще бъдат възложени данъчни ревизии”, каза Бъчваров.

„НАП има възможността – и това ще бъде правено – да подава сигналите в прокуратурата”, каза още представителят на приходната администрация и допълни: „Там, където става дума за престъпно укриване на данъци и укриване на данъци, е възможно хората, които са укрили данъци, да попаднат в затвора.”

Имаме изготвени няколко списъка, но няма да коментираме точния брой на хората, които ще бъдат подложени на проверки на този етап по съображения да непречим на разследването, каза още Бъчваров.