Данев: Трябва повече хора да получават заплати, а не по-малко хора по-високи заплати
Данев: Трябва повече хора да получават заплати, а не по-малко хора по-високи заплати / снимка: БГНЕС
Данев: Трябва повече хора да получават заплати, а не по-малко хора по-високи заплати
67756
Данев: Трябва повече хора да получават заплати, а не по-малко хора по-високи заплати
  • Данев: Трябва повече хора да получават заплати, а не по-малко хора по-високи заплати

Националният тристранен съвет не постигна единодушие при обсъждането на бюджетите на държавата, на общественото осигуряване и на здравната каса за следващата година. Тези, които отхвърлиха и трите предлагани бюджета, бяха синдикатите. Единственото, което те приеха, бе увеличението на минималната работна заплата, което пък бе категорично отхвърлено от страна на бизнеса.

Най-остри критики от всички социалните партньори обаче получи проектобюджетът на здравната каса за следващата година, тъй като всеобщото мнение бе, че той е недостатъчен.

Освен традиционното несъгласие с вдигането на минималната работна заплата, работодателите изразиха недоволство и от липсата на реформи в различни сектори. Изпълнителният председателя на БСК Божидар Данев каза, че реални реформи се наблюдават само в МВР и опитите на социалното министерство да постави на обективна основа предстоящите реформи. „Политиката трябва да бъде все повече хора да получават заплати, а не все по-малко хора да получават по-високи заплати", каза Данев.

Синдикатите отказаха да подкрепят проектобюджетите и поискаха конкретни отговори на своите предложения. „Изтича, изтича, изтича ДДС. Има начин това да се спре. Написано ви е, подписано и ви е дадено. Кажете „Няма да го направим", за да си вадим заключения кой за какво се бори в тази държава", каза той.

Относно проектобюджета на Здравната каса, Тренчев посочи, че финансовата институция има три основни проблема - 2 милиона души не плащат здравни вноски, има огромен брой болници и липсва електронна система за контрол. Виктор Серов, който представлява Асоциацията на индустриалния капитал в България пък бе категоричен, че са необходими законови промени, които да дадат право на Здравната каса да отказва разплащане. „Ако се поличи ситуация, в която по някаква причина касата откаже да плати, се завеждат съдебни дела и обикновено касата е осъждана. Което означава, че наистина трябва да се направят промени, които да позволят на касата да казва „не", обясни той.

По време на заседанието стана ясно още, че и през следващата година здравната вноска ще продължи да е 8%, както и, че ще се запази и съотношението между работодател и работник.