Черен сценарий в енергийния сектор предвиждат топлофикациите
Черен сценарий в енергийния сектор предвиждат топлофикациите / netinfo

По-скъпо парно ще плащат потребителите, ако държавата не обезпечи топлофикационните дружества за разходите им за парникови квоти. Това съобщи Валентин Терзийски, председател на новоучредената Асоциация на топлофикациите в България.

Компаниите поискаха Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да определи средно претеглена цена на природния газ за една година, която да бъде фактор за поскъпването на парното. Няма практика в Европа потребителят на парно отопление да плаща по-висока цена само защото държавата не е осигурила правилното разпределяне на квотите парникови газове за отделните предприятия, подчерта Валентин Терзийски. Ако енергийният регулатор у нас реши топлофикациите да си плащат за тези квоти, това ще се отрази и в по-високите сметки за клиентите на парното.

От Асоциацията са категорични, че цената на природния газ трябва да се синхронизира с тази на топлоенергията. В момента топлофикациите формират цените си според прогнозни данни за поскъпването на газа за една година. Дружествата са категорични, че трябва да бъде определена средно претеглена цена на природния газ, която да отразява реалното му годишно поскъпване.

По думата на Терзийски от 1 юли цената на синьото горива ще е 463 лв. за 1000 куб. м без ДДС, докато на 1 август 2007 година газът се е търгувал за 319 лв. за 1000 куб. м. без ДДС. Топлофикациите нямат пари за инвестиции и ремонти заради ниската събираемост на сметките, подчертаха още от Асоциацията. Дълговете на хората към дружествата в момента са над 350 млн. лв., а инвестициите едва 160 млн. лв. през последните три години.

Ако компаниите работят на загуба, много от тях ще бъдат принудени да затворят мощностите си, които страната ни не може да замести поне до 10 години, обясни Терзийски. Това означава, че поне 10 години няма да можем да изнасяме ток и че цената на електроенергията ще се повиши драстично.

Над 1 млн. лв. са загубите за последната година на средните топлофикации с до 30000 абоната, съобщи още Валентин Терзийски. Според шефа на столичното парно Петко Милевски компанията има по-малки загуби в сравнение с миналата година, тъй като е спестила от ремонт и инвестиции. Милевски не пожела да уточни какво поскъпване на парното от лятото ще иска топлофикация София, нито какви ще бъдат изравнителните сметки според отчитането на фирмите за дялово разпределение.