Цената на газа замръзва през зимата?
Цената на газа замръзва през зимата? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цената на газа замръзва през зимата?
33003
Цената на газа замръзва през зимата?
  • Цената на газа замръзва през зимата?

Поевтиняване на парното може да се очаква чак в началото на следващата година, стана ясно на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Прогнозите са, че от 1 януари цената на природния газ, от която основно зависи и цената на парното, може да падне. Със сигурност няма да има покачване в цената на синьото гориво от  първото тримесечие на следващата година, категоричен бе директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов. От енергийния регулатор потвърдиха, че от другия месец газът ще поевтинее минимално с по-малко от процент, а топлоенергията ще запази високите цени, определени през юли.  Тогава регулаторът вдигна цените на парното средно с 12 на сто за цялата страна, като за софиянци повишението беше най-голямо - с 19 процента.

От 1 януари „Булгаргаз" може да поиска по-значително поевтиняване на природния газ спрямо настоящото им предложение за намаление с 1,3 на сто от 1 октомври,  обяви директорът на дружеството Димитър Гогов. „Най-малкото няма да поискаме повишаване на цената", категоричен е той.

Размерът на поевтиняването ще зависи от количествата синьо гориво от местен добив, които ще договори доставчикът. Компанията „Мелроуз" добива 250 млн. куб. м газ от три находища край Каварна и ще ги предложи на държавния доставчик на значително по-ниска цена от руския природен газ.

Прогнозата на „Булгаргаз" за замръзване на цената на газа през зимата увеличава шансовете парното отопление да поевтинее от първи януари, съобщи председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. От 1 октомври няма да се промяна цената на топлинната енергия. Доколко този въпрос може да се отнесе и към началото на следващата година, това ще зависи от цената на природния газ, която ще се определи за първото тримесечие на 2011-а, обясни той.   

Абонатите на енергото на ЧЕЗ ще трябва да плащат солени такси за повторното включване на тока при изключване заради неплащане. Оказва се, че комисията е изгубила в съда делото срещу електроразпределителното дружество за размера на тази такса. Така ЧЕЗ с позволението на съда ще иска от абонатите си по 40 лева за включване на тока в срок до три дни и 80 лева за експресна еднодневна поръчка. Семерджиев определи тези тарифи като неправомерно високи. „Разходите, които се включват в една такава услуга в никакъв случай не могат да дадат като резултат тези 80 лв., които предвижда ЧЕЗ", каза той.

Регулаторът ще настоява пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за иницииране на законодателни промени, чрез които да се регулират тарифите за тази и други допълнителни услуги на енергото.