Цачева ще гласува с „да” за развитие на ядрената енергетика в България
Цачева ще гласува с „да” за развитие на ядрената енергетика в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цачева ще гласува с „Да” за развитие на ядрената енергетика в България
57784
Цачева ще гласува с „Да” за развитие на ядрената енергетика в България
  • Цачева ще гласува с „Да” за развитие на ядрената енергетика в България

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще гласува със „Да” на подготвяния референдум за развитие на ядената енергетика в България. Това каза тя в предаването „Седмицата” на Дарик.

„Ще участвам в референдума и ще гласувам с „Да”, категорично заяви Цачева. „Ние имаме приета стратегия в Народното събрание от 2011 г., където тази тема е застъпена където мнозинството, управляващите сме подкрепили тази стратегия”, обясни още тя.

„Аз съм народен представител от Плевенския регион, където се намира Белене. Районът е много беден. Преходът направи от Плевенска област от една индустриална развита част в нашата държава, един селскостопански регион, в който „промишленост”, „индустрия” са понятия, които са свързани вече с исторически оттенък. Хората са бедни, безработицата голяма. Очакванията за един такъв голям инфраструктурен проект са естествени. Но дотук със желанията и намеренията. Оттук започва възможността за реализиране на този проект”, коментира председателят на парламента.

„Това за мен към днешна дата е един невъзможен, компрометиран проект по начинът, по който той се е развивал във времето след 1981 г. Когато човек има възможност да се запознае с документите, фактите, с обстоятелствата, въпросите, които възникват са много повече от отговорите, които могат да се дадат”, отбеляза още тя.

„Това не означава, че за идните поколения само заради това, че някой не е довел до край договорите за „Белене”, трябва да се затвори изцяло страницата и не трябва да мислим в перспектива напред какво би се случило”, категорично каза Цецка Цачева.

„Очаквам тази седмица правната комисия да представи своя доклад. Ще гласуваме най-вероятно тази седмица в пленарна зала, защото аз държа да спазим сроковете на закона и в тримесечен срок да имаме произнасяне по искането за референдум. Какво следва - обнародване в „Държавен вестник”, Указ на президента за насрочването му. В края на януари, началото на февруари ние ще проведем референдум”, обобщи още Цачева.

В четвъртък правната комисия в парламента прие въпроса за референдума, внесен от управляващите „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”. В инициираната от БСП подписка въпросът беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”, но депутатите в комисията го редактираха до варианта, който ГЕРБ предложи.

Очаквано големият спор беше дали във формулировката АЕЦ „Белене” трябва да отпадне от въпроса. Според  управляващите конкретният проект не е от компетентността на парламента, който трябва да утвърди провеждането на референдума. От опозицията обаче бяха категорични, че могат да се правят само редакционни поправки и не може да се променя смисъла на въпроса, а отпадането на „АЕЦ „Белене” променя изцяло идеята на питането.