Българската гора расте като площ и възраст – ползваме половината от това, което ражда
Българската гора расте като площ и възраст – ползваме половината от това, което ражда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За последната година българската гора се е увеличила с около 16 хиляди хектара, като се увеличава и средната й възраст, която вече е 53 години. Това каза в интервю за Дарик директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов.

Цифрите в агенцията показвали, че горите ни не изчезват, а даже се увеличават, каза в ефира на Дарик инж. Гогов:

„За последната година тя се е увеличила с около 16 000 хектара, което е следствие на самозалесили се терени, инвентаризация на нови гори, залесяването на територии. Място за тревога няма. Увеличава се средната възраст на българската гора. В никакъв случай ние не превишаваме годишния прираст. Половината от това, което ражда гората, го ползваме".

Проблемите с незаконната сеч са най-вече в райони с висока безработица, коментира директорът на Агенцията по горите, като обаче даде пример с кмет, назначил бракониерите да добиват законно дървесина срещу заплата и така е прекратил кражбите.

„В най-скоро време цялата система ще се организира. Първо, да създаде достатъчно работни места. Мисля, че такива примери има в едно село в Северозападна България, където кметът е организирал хората, които крадат дървесина и ги е организирал по друг начин. Така нещата идват по местата си", допълни Гогов.

Инж. Гогов напомни, че контролираната сеч е нужна за гората. В много случаи хората алармирали за незаконна сеч, защото не можели да различат кога се сече в нарушение и кога се премахва остаряла гора, но всички сигнали се проверявали:

„Естествено, че има извращения на някои места и това са традиционните райони - Северозападна България. Проблем има там, където населението е бедно, незаето и склонно от години да краде дървесина. В момента получихме сигнал в района на Ракитово, че има в района на Разлог незаконна сеч. Там има няколко екипа, които следят за спазване на законите", каза още Григор Гогов.

Във всички райони е обявен пожароопасен сезон и се взимат мерки срещу огъня в горите.

„За разлика от миналата година, ако продължава в този дух засушаването, топлото време, пожарите ще бъдат повече", каза Гогов.

Всеки човек трябва да посади дърво в живота си, напомни Григор Гогов, който макар да е засадил десетки хиляди дръвчета, като лесовъд дотук, още помни първото дърво, което е вече на 35 години.