България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда и социално включване
България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда и социално включване / Пресцентър - Община В. Търново

България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда и социално включване, обяви във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика. Зорница Русинова пристигна в старата столица, за да обясни възможностите за европейско финансиране на предприемачи от региона.

"Подкрепата, която България има по линия на солидарността на Европа, е в две основни направления - паБългария зар на труда и социално включване. Най-важната задача, която е поставена пред нас, е тези средства да стигнат до гражданите. България успя да договори над 2,3 млрд. по линия на Европейския социален фонд", обясни тя.

Русинова посочи, че парите, насочени към пазара на труда, са повече от предишния програмен период. Различното сега е, че ще бъдат насочвани и средства за насърчаване на бизнеса да наема безработни. "По отношение на заетостта са предвидени над 1 млрд. лв., което е доста сериозен финансов ресурс. Няколко са акцентите - подпомагане на работодателите за създаване на по-добри условия на труд, квалифициране на кадрите, производственост, наемане на дълготрайно безработни и младежи, които са извън пазара на труда. Последното е най-голямото предизвикателство за България", коментира Зорница Русинова.

По нейни думи основната задача пред Министерството на труда и социалната политика е чрез проектите да се намери верният начин предприятията да имат подготвен персонал, както и да се скъси прехода между образованието, първото започване на работа и реалното адаптиране в работна среда на наетите младежи.

Форумът бе открит от кмета на Велико Търново Даниел Панов. "През новия програмен период има много добри програми, по които бизнесът може да кандидатства с проекти. От практиката ми и срещите с предприемачи в общината и региона виждам, че проблемите по места са едни и същи, но основно е липсата на подготвени кадри", каза Панов. Той изрази позиция, че обявяваният процент на безработица не е достатъчно актуален, тъй като има много свободни места в предприятията, а няма квалифицирани хора, които да бъдат назначени. "Липсата на кадри се усеща най-вече в леката и сладкарската промишленост", посочи Даниел Панов.

Той сподели, че част от фирмите са принудени да търсят работници в други региони, като им осигуряват транспорт.

Други новини от Велико Търново