България ще подкрепи изписване върху етикетите на трансмазнините в храните
България ще подкрепи изписване върху етикетите на трансмазнините в храните / снимка: Guliver/Getty Images
България ще подкрепи изписване върху етикетите на трансмазнините в храните
70929
България ще подкрепи изписване върху етикетите на трансмазнините в храните
  • България ще подкрепи изписване върху етикетите на трансмазнините в храните

Да се изписва допълнително върху етикета на храните, ако в тях има съдържание на трансмастни киселини. Тази идея на ЕС ще подкрепят и у нас Българската агенция по безопасност на храните и ресорното земеделско министерство. Това стана ясно на кръгла маса за влаганите в родните храни трансмазнини.

Дискусията беше организирана от българския евродепутат Антония Първанова. Най-опасни са частично хидрогенираните мазнини, които могат да предизвикат диабет, деменция, хипертония, затлъстяване, могат да предизвикат сърдечно-съдови проблеми, както и да навредят на кърмата. Освен това те увеличават така наречения лош холестерол и намаляват добрия. В този тип мазнини се съдържат най-много трансмастни киселини, алармират експертите у нас.

По най-бързия начин в България да започне да се обозначава по опаковките на продуктите съдържанието на трансмастни киселини и хидрогенирани мазнини в храните. За това настоя евродепутатът Антония Първанова. Тя изтъкна, че още от 2012 г. Европейският парламент се бори за отбелязване на предната страна на опаковката на тези съставки в храните за повече прозрачност и по-информиран избор на потребителите.

"Адекватната реакция изисква в България тези стъпки да се предприемат, независимо колко дълго те биха се бавили на общоевропейско ниво", каза Първанова.

Доц. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи отбеляза вредните ефекти от трансмазнините. "Това, което се счита като вреден ефект на трансмастните киселини към момента е свързано с техния ефект върху сърденочносъдовото здраве. Те са рискови по отношение на промяна на липидния профил, като увеличават количеството общ холестерол, като увеличават количеството и на така наречения "лош холестерол" и намаляват количеството на добрия холестерол", обясни тя.

Доц. Пантелей Денев обясни, че транс мазнините и останалите консерванти в храната все пак са допустими в определени дози: "Правилният тремин е транскиселини, а не трансмазнини, защото става въпрос за една структура в молекулата, която се намира и в животинските продукти. В прясното мляко тези киселини са до 3 на сто. Да не би да забраним тогава да пием мляко? В говеждата мазнина са до 15 на сто. Да не ядем тогава телешко", каза иронично той.


Поетапно във всички страни членки на ЕС вече започва да навлиза задължителното етикетиране на наличието на подобни съставки и тяхното съотношение върху продуктите.