България се оттегля от Бургас-Александруполис
България се оттегля от Бургас-Александруполис / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
България се оттегля от Бургас-Александруполис
47830
България се оттегля от Бургас-Александруполис
Симеон Дянков за оттеглянето от проекта
  • България се оттегля от Бургас-Александруполис
  • Симеон Дянков за оттеглянето от проекта

България прекратява участието си в проекта за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис, реши правителството. Причината за излизането от тристранното споразумение с Русия и Гърция е невъзможното изпълнение на финансовите параметри, заложени през 2007-ма година, обясни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Българската страна предлага прекратяване на споразумението по взаимно съгласие, но ако това не бъде прието, България ще се оттегли самостоятелно след 12 месеца. Няма опасност от санкции за страната ни, увери Дянков.

През 2007-ма година правителството на Тройната коалиция е подписало споразумение с Русия и Гърция за проектиране и строителство на петролопровода Бургас-Александруполис, като документът е предвиждал финансиране от точно определен тип проектно финансиране. Към настоящия момент този начин на финансиране не е възможен, обясни вицепремиерът Дянков, и увери: „Санкции България няма как да получи".

Енергийният министър Трайчо Трайков обясни оттеглянето на страната ни с аргументи, различни от тези на Симеон Дянков, но не ги назова конкретно. „След като дълго време България търпя обвиненията от другите участници в проекта, че ние нещо бавим, че ние нещо не свършваме както трябва, виждате, че всъщност другите страни са неизправни и това е основанието да се излезе от това споразумение", каза той.

Кабинетът гласува и постановление, с което се увеличава капиталът на българския акционер в международната проектна компания с 12,8 млн. лева. Парите ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към проектната компания.

Споразумението за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис е сключено между България, Русия и Гърция на 15 март 2007 година. Това става в присъствието на тогавашните премиери на България и Гърция Сергей Станишев и Костас Караманлис и тогавашния руски президент Владимир Путин. То предвижда строителството да започне през 2008 година, а проектът тогава се оценява на 1 млрд. евро. Капацитетът на тръбата е 35 млн. тона суров нефт годишно с опция за увеличение до 50 млн. тона. 155 км от петролопровода с обща дължина 280 км. трябва да минават през българска територия.

Международната проектна компания за изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис е регистрирана в началото на 2008 година в столицата на Холандия - Амстердам. Името на компанията е „Транс Болкан Пайплайн". 51% от капитала й са за руския участник в проекта. Българското участие е 24,5% с "Проектна компания Бургас - Александруполис БГ" АД. Също 24,5% е акционерното участие на гръцката страна в проекта.