БСП: При кабинета на ГЕРБ в министерството на Дянков са вземали най-големи бонуси
БСП: При кабинета на ГЕРБ в министерството на Дянков са вземали най-големи бонуси / снимка: БГНЕС, архив

С 300% са се увеличили заплатите на политическия кабинет на Министерството на финансите за периода 2010 - 2013 г. Това стана ясно от справка на депутатите от Коалиция за България Петър Мутафчиев и Георги Свиленски.

Според данните директор на дирекция във финансовото ведомство е взимал по 5000 лева на месец към заплатата си. „Когато всички доходи и пенсии бяха замразени и министърът на финансите показваше една постна пица", коментираха социалистите.

Бившият заместник-министър на финансите и настоящ депутат от ГЕРБ Владислав Горанов обясни, че от БСП лъжат. Но след това призна, че до промените в закона за НАП през 2012-та е получавал по 24 заплати за една година.

Най-големите бонуси през периода от 2010 до 2013 година са били в Министерството на финансите, следвани от икономическото министерство, обясни социалистът Георги Свиленски.

"Министерство на финансите. Понеже информацията е много обща, аз ще се опитам да го кажа с по-общи думи: всички директори на дирекции са взели една сума, която аз като я разделих на броя на директорите, получих около 5000 лева на месец. При началниците на отдели при същата сметка сумата е 3000 лева на месец. При заложени за МФ през януари 2010 година около 280 000 лева за цялата година за заплати на политически кабинет - главен секретар и директори на дирекции, в края на 2010 година те стигат 600 000 лева, а в края на 2012 година - 900 000 лева", каза Свиленски.

От ГЕРБ обявиха, че социалистите лъжат. Бившият заместник-министър на финансите и настоящ депутат от ГЕРБ Владислав Горанов обясни, че сметките не са точно такива, каквито ги смятат от БСП. „Докато действаше законът за НАП, до началото на 2012 година политическият кабинет на МФ от 2002 година, откакто се измени законът за НАП, до 2012 година порядъкът на подобни допълнителни материални стимулирания е бил равен на основното месечно възнаграждение", каза той. Практиката е била прекратена със законовите промени, допълни Горанов.

Социалистите се оплакаха, че все още не са получили справки за бонусите и получените основни заплати за последните три години в няколко министерства, но обещаха веднага след като се запознаят със сумите, да ги представят на медиите.