Брюксел показа политическа воля за нов шанс на Гърция
Брюксел показа политическа воля за нов шанс на Гърция / снимка: БГНЕС

Еврозоната прояви политическа воля да даде още един шанс на Гърция, каза новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос, цитиран от Франс прес, след среща с колегите си в Брюксел. Цакалотос, който беше много лаконичен пред журналистите, каза също, че е постигнат напредък на заседанието на Еврогрупата, в което той участва.

Във връзка с това, че Гърция не представи официално нови предложения за споразумение с кредиторите на заседанието, министърът отбеляза: "Нещата са по-сложни". Министрите бяха разочаровани, гръцките предложения биха ускорили нещата, времето е все по-малко, коментира европейски източник.

Според друг източник Цакалотос "е преминал по-скоро успешно приемния изпит" пред колегите си. "Той потвърди, че Гърция иска нова програма за две или три години, както искат германците", добави източникът.

От гръцкото правителство съобщиха, че Атина е внесла промени в предложенията за кредиторите и ще представи предложения по т.нар. мостово споразумение, което трябва да осигури финансиране на страната до края на юли, когато се очаква сключването на основното, трайно споразумение, предаде ТАСС.

Гърция се стреми към окончателен изход от кризата

След срещата гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира, че Атина се стреми
към окончателен изход от кризата с предложение за реформи в замяна на помощ, което според него ще бъде представено до края на седмицата, предаде Ройтерс.

"Дискусиите преминаха в положителна атмосфера. Процесът ще бъде бърз, той започва в следващите часове с цел да приключи най-късно до края на седмицата", каза Ципрас пред репортери след спешната среща на лидерите от еврозоната.

Юнкер с юмрук по трибуната: ЕК е готова и за излизане на Гърция от еврозоната

Гръцката страна ще продължи усилията си, подкрепена от мощно оръжие - присъдата на гръцкия народ, волята на широкото мнозинство за изпълнимо споразумение, което ще сложи край на дискусията за Грекзита и ще очертае перспектива за окончателно излизане от кризата, каза Ципрас.

Брюксел показа политическа воля за нов шанс на Гърция
netinfo

Въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври

След срещата на лидерите от еврозоната председателят на Европейската комисия
Жан-Клод Юнкер заяви, че въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг може да бъде разгледан през октомври, ако преди това бъде изработена нова програма за подпомагане на Гърция.

Този въпрос може да бъде разгледан, ако към онзи момент страната изпълнява всичките си основни задължения към кредиторите, подчерта Юнкер.

До дни гръцките банки може да останат без пари в наличност

Гърция настоява да бъдат опростени до 30 процента от задълженията й и да се удължат сроковете за изплащане на останалата част от тях. Дълговете на Атина възлизат на 315 милиарда евро - над 175 процента от брутния вътрешен продукт на страната, припомня ТАСС.

Брюксел показа политическа воля за нов шанс на Гърция
netinfo

Източник: БТА