Брюксел облекчава част от критериите по ОП „Околна среда”
Брюксел облекчава част от критериите по ОП „Околна среда” / netinfo

За да получат средства по Оперативна програма „Околна среда”, общините трябва да са собственици или да имат право на строеж на терените, върху които ще се изграждат пречиствателни станции за отпадни води или депа за отпадъци. Това е един от критериите за оценка на проектите, одобрени от Комитета за наблюдение на програмата. Въпросът за собствеността на терените е един от съществените в оценката за допустимост на обектите, обясниха от Министерството на околната среда и водите.

Днес стана ясно, че Европейската комисия има забележки по отношение на критериите за техническа и финансова оценка на инвестиционните предложения. Брюксел ще предложи по-прости текстове, които да помогнат на получателите на евросредства по-лесно да подготвят заявленията си, обясни заместник-министър Чавдар Георгиев.

До 15 дни забележките на Еврокомисията трябва да бъдат отразени в документацията. По първите две мерки на Оперативна програма „Околна среда” – изграждане на водоснабдителна и канализационна инфраструктура и строителство на депа за отпадъци могат да кандидатстват само общини. По приоритет три – опазване на биологичното разнообразие и неправителствени организации ще могат да получават финансиране. Първите обществени поръчки за избор на изпълнители по проектите ще бъдат обявени още следващия месец, допълни Георгиев.