Борисов разпоредил 700-800 души от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени
Борисов разпоредил 700-800 души от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов разпоредил 700-800 души от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени
60431
Борисов разпоредил 700-800 души от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени
  • Борисов разпоредил 700-800 души от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени

700-800 работници от ВМЗ-Сопот да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав, това е разпоредил на ресорните министри премиерът Бойко Борисов.

Пред Дарик в коментар за ескалацията на протестите в града министър-председателят добави: „Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод"

Министър-председателят посочи, че частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 души. „На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", коментира Бойко Борисов.

Цялото интервю с министър-председателя очаквайте утре в рамките на рубриката „20 години по-късно" на предаването „Междуредие" по Дарик радио и на сайта DarikNews.bg

Борисов разпоредил 700800 души от ВМЗСопот да бъдат съкратени
netinfo

*   *   *

Вчера стана ясно, че Агенцията за приватизация прекратява процедурата за продажба на заводите. Причината е, че единственият кандидат за предприятието - „Емко", подаде обвързваща оферта, но не и изисквания по закон депозит. Единствената предвидена в този случай възможност е прекратяване на процедурата. Междувременно синдикатите предложиха вливане на ВМЗ в Терем, като президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че са водени неофициални разговори с икономическото министерство по въпроса.

Министърът на икономиката Делян Добрев обясни по-рано през деня, че проблемът във ВМЗ може да бъде решен дългосрочно само чрез приватизация. След вчерашния провал нещата станаха много по-трудни, заяви министърът. Ако вчера говорехме как ще изплатим заплатите, днес можем да говорим ще има ли заплати, или не, защото без инвеститор е много по-трудно, добави Добрев и изтъкна, че през последните 15 години дружеството непрекъснато е трупало задължения, които дават основание на кредиторите да поискат несъстоятелност. „Структурни промени със сигурност трябва да има. Дружеството не може да съществува с този брой на работещите", каза Делян Добрев. Министърът посочи, че ще се водят разговори със синдикатите освобождаваните работници да бъдат наемани в програмите за заетост на социалното министерство. „Такова преструктуриране трябва да се извърши, тъй като иначе няма да можем да спасим дружеството от несъстоятелност и заплати няма да има", каза Делян Добрев. След изказването на Добрев напрежението сред работниците на ВМЗ ескалира.

Борисов разпоредил 700800 души от ВМЗСопот да бъдат съкратени
netinfo