Борисов: Не се меся в работата на прокуратурата
Борисов: Не се меся в работата на прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Борисов: Не се меся в работата на прокуратурата
33144
Борисов: Не се меся в работата на прокуратурата
  • Борисов: Не се меся в работата на прокуратурата

Ако се окаже, че вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е нарушил закона, като е разгласил секретна информация, то той ще понесе отговорността си за това. Така премиерът Бойко Борисов коментира информацията на вестник „Сега", че прокуратурата ще повдигне обвинение срещу Симеон Дянков. Борисов увери, че не се меси в работата на прокуратурата. Говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска каза днес, че засега Симеон Дянков дори не е призован за свидетел, а още по-малко към момента се предвижда да му бъде повдигнато обвинение по досъдебното производство за разгласяване на класифицирана информация.

Премиерът Борисов заяви, че не се меси в работата на прокуратурата, така че ако има проверка, тя ще завърши и ще се произнесе. „Ако е по въпросното питане относно изтичане на държавна тайна, ако е нарушил, ще си понесе своята отговорност, след като прокуратурата съответно се произнесе. Ако обаче се върви в тази посока, трябва да се види и кои са подстрекателите и по-точно той казал ли е истината. Да приемем, ако е нарушил нещо, какво е нарушил, но казал ли е истината и кои са виновниците това да го има. Така че се надявам на абсолютно обективната работа на прокуратурата в случая и както виждате, по никакъв начин не се месим дали е действащ, бивш или какъвто и да е министър или вицепремиер", каза министър-председателят.

Производството на прокуратурата за разгласяването на секретна информация бе образувано през юли срещу неизвестен извършител след сигнал на депутати от БСП. Разследването започна, след като от парламентарната трибуна през октомври миналата година Дянков разгласи информация за споразумение между правителството на Сергей Станишев и БНБ. Договорът, който се оказа секретен, предвижда 1 млрд. лв. от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки. Изказването на Дянков беше в отговор на въпрос на бившия финансов министър Пламен Орешарски.