Бизнесът одобрява идеята цената на тока да се определя четири пъти в годината
Бизнесът одобрява идеята цената на тока да се определя четири пъти в годината / снимка: MorgueFile.com
Бизнесът одобрява идеята цената на тока да се определя четири пъти в годината
66759
Бизнесът одобрява идеята цената на тока да се определя четири пъти в годината
  • Бизнесът одобрява идеята цената на тока да се определя четири пъти в годината

Бизнесът подкрепя идеята цената на тока да се определя на три месеца, а не веднъж годишно. Пред Дарик Камен Колев от стопанската камара коментира, че по този начин за бизнеса ще е по-лесно да определя разходите си. Точно на обратната позиция са обаче от енергийния бранш. Според Валентин Терзийски, ако има смисъл в административно определените цени, то това е именно тяхната дългосрочност и възможността всеки да определи разходите си в рамките на една година, а не да бъде изненадван с промени на всеки три месеца.

Засега от енергийното министерство и електроразпределителните дружества се въздържат от коментар.

В момента битовите потребители и по-голямата част от бизнеса у нас купуват ток на регулирани цени, т.е. определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. С промени в закона от февруари, тя може да променя цената по свое усмотрение няколко пъти годишно, докато сега червеният депутат Явор Куюмджиев предлага това да става най-много четири пъти годишно – веднъж на три месеца, както е при природния газ.

„Като че ли има смисъл в това. Но като че важното е не периодът, въпреки че този период изглажда по-добър за бизнеса, в смисъл, че няма да се акумулират големи напрежения да го наречем обикновено в повишаването, то в понижаването надали някога ще се случи, освен ако не е силово. Така че основното е да се определя цената без външен натиск", каза Камен Колев от стопанската камара.

Според Валентин Терзийски от федерацията на енергетиците, ако има изцяло административен процес на определяне на цени на енергията и енергоносителите, то трябва да се акцентира именно върху предимството да бъде валиден за по-дълъг период и тогава анализаторите – икономически и енергийни експерти, да могат да направят равномерно разпределение и обиране на пиковете на цените в максимума, които да бъдат съответно неутрализирани със спадовете в стойностите в прогнозен план. Тогава се получава положителен ефект от администрирането на тези продукти, каза Терзийски.

Той предупреди, че само промените в закона няма да удържат цената на тока. Единственият вариант тя да бъде запазена е чрез промяна в дългосрочните договори с възобновяемите централи.