Бизнесът и синдикатите в спор за заплатите в държавната енергетика
Бизнесът и синдикатите в спор за заплатите в държавната енергетика / снимка: БГНЕС
Бизнесът и синдикатите в спор за заплатите в държавната енергетика
80716
Бизнесът и синдикатите в спор за заплатите в държавната енергетика
  • Бизнесът и синдикатите в спор за заплатите в държавната енергетика

Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, които дават възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да удължи със срок до един месец действието на стария ценови период на електроенергията, който приключва на 30 юни. До спешните мерки се стигна след проекта на регулатора цените на тока за индустрията да се увеличат с до 20 на сто, което доведе до заплахи за протест от страна на бизнеса. Промените предизвикаха нов дебат в парламента, а до късните следобедни часове имаше и извънредна среща в Народното събрание с участието на управляващи, работодатели и синдикати.

НС даде възможност за едномесечен мораториум върху цената на тока

Работодатели и синдикати участваха извънредно в заседание на комисията по енергетика, където управляващите коментираха предложените от вчера на три мерки за намаляване на загубите в българската енергетика. Едното предложение е енергията от ВЕИ централи, които са построени със европейски пари, да не бъде изкупувана преференциално, обясни председателят на енергийната комисия Делян Добев.

По-скъпият ток за бизнеса би вдигнал цените на стоки и услуги

„Първата мярка, която касае часовете и цената, по която се плаща електроенергията, произведена извън тези 1250 или 2300 часа в зависимост от това дали говорим за фотоволтаици или за вятър, ще доведе до ефект от няколко милиона. Втората мярка, касаеща проектите, финансирани по Програмата за развитие на селските райони - в най-добрия случай при тези 300 проекта, които не отговарят на условията, тяхната инсталирана мощност е 27 мегавата. Дори да допуснем 300 лева разлика в цената, отново става дума за 7 милиона. Третата мярка, касаеща износа на електроенергия, ако се приеме, зависи от това каква такса ще определи регулаторът, но вероятно тази такса ще бъде в рамките на няколко лева и ефектът от нея също ще бъде минимален", каза Добрев.

Работодателите обърнаха специално внимание на високите възнаграждения в държавните предприятия в енергийния сектор. Бяха изнесени числа как в американските централи заплатите били три пъти по-ниски, отколкото в държавната ТЕЦ „Марица изток 2". Синдикатите защитиха сектора. Това предизвика и скандал между председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Извинявайте, ама това са хора, дори и чистачката, която получава повече от един IT специалист - това и при Бил Гейтс го няма", каза Домусчиев.

Новият ценови модел за тока ще намали със 700 млн. лева дефицита в НЕК

„Сега понеже има камери, започнахме да приказваме и да хвърляме в очите на обществото неверни факти, числа и неистини. 66 млн. лв. са разходите на НЕК за заплати при 3.3 млрд. лв. общи разходи на НЕК, от които 3.2 са разходи за електроенергия", каза Димитров. „Не говориш истината, говориш глупости", отвърна председателят на КРИБ. „Господин Домусчиев, Вие говорите глупости, ама аз мълчах. Сега, когато говоря аз, Вие ще мълчите", обърна се към опонента си профсъюзният лидер.

Отлагането на новия ценови модел за тока крие и вреди, и ползи

Разговорите в този формат ще продължат и утре на извънредна среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.