По-скъпият ток за бизнеса би вдигнал цените на стоки и услуги
По-скъпият ток за бизнеса би вдигнал цените на стоки и услуги / снимка: Guliver/Getty Images

Предвиденото поскъпване на тока за бизнеса ще се отрази неминуемо в цените на стоките и услугите, коментира Георги Христов - енергиен експерт от гражданско движение ДНЕС.

Всички предложения за излизане от кризата в енергетиката са свързани с повишаване на цените, с което никога няма да се съгласим, каза Христов от името на неправителствените организации /НПО/. Според него има цяла верига от дружества, която се издържа в сектора, без да допринася за него, а НЕК се е превърнала в "бунището на енергосистемата".

Държавата няма енергийна стратегия и не се знае какво трябва да се случи в сектора през следващите пет, 20 или 50 години, каза Любомир Кирилов - енергиен експерт и заместник-председател на неправителствената организация "Зелени алтернативи". Според него вина за състоянието на сектора носи управлението в лицето на Министерство на енергетиката, както и КЕВР, където много от работещите на по-ниски нива са защитавали интересите не енергийни монополисти.

По думите на Кирилов трябва да се гласува доверие на новия състав на КЕВР и да му се даде време за "овладяване на кораба в това бурно море, което е енергетиката в момента". В енергетиката има резерви, занижен контрол и се харчат безумни пари, средната заплата в БЕХ е над 4 хил. лева, а в НЕК - около 3500, коментира той.

Източник: БТА