Бизнес организации настояват за равно третиране при държавните делегации в чужбина
Бизнес организации настояват за равно третиране при държавните делегации в чужбина / снимка: БГНЕС, архив
Бизнес организации настояват за равно третиране при държавните делегациите в чужбина
69569
Бизнес организации настояват за равно третиране при държавните делегациите в чужбина
  • Бизнес организации настояват за равно третиране при държавните делегациите в чужбина

Най-големите бизнес организации у нас не са имали представители по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китай. За това сигнализираха трите големи работодателски организации - Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал.

Пред Дарик от ръководствата на организациите обясниха, че делегацията е организирана от друга работодателска структура - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, но оттам са поканили само свои членове в толкова важното посещение за развитието на икономиката ни.

Председателят на КРИБ Огнян Донев бе лаконичен в коментара си пред Дарик и се ограничи с думите: „Не смятам да им отговарям”. В съобщение индустриалците се оправдават, че са организирали делегацията само за седмица, а близо половината от фирмите не членуват в нея.

Асоциацията на организациите на българските работодатели настоя за равно третиране на бизнеса при държавните делегациите в чужбина и чрез отворено писмо поиска обяснение от президента Росен Плевнелиев защо само една работодателска организация е излъчила фирми за посещението в Китай.

Пред Дарик Божидар Данев от Стопанската камара обясни, че обикновено бизнес делегациите при официалните държавни посещения се организират от Търговско-промишлената палата и подготовката трае много време.

„Тя се обръща към всички бизнес организации да излъчат свои представители. Напоследък, особено в предходното правителство, кръгът се затваря. Възлага се само на една организация и обикновено никога не се канят останалите три организации да участват в тази делегация”, обясни Данев.

Трите работодателски организации, които са били пренебрегнати при посещението, са провели среща заедно. Въпреки че са отправили покана и към КРИБ, на нея не е отговорено. Пред Дарик Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал сигнализира, че неравнопоставеността в делегацията не е единственият проблем.

„Стана ясно, че една компания е подписала договор за продажба на розово масло в Китай. Тя обаче е създадена преди няколко месеца и няма как да е сертифицирала на китайския пазар този продукт, защото сертификацията трае около две години. Единствената компания, която има сертифицирани продукти на китайския пазар, е наш член и не е поканена в тази бизнес делегация. Те не могат да продават там тези продукти легално”, обясни той.

От КРИБ също изпратиха официална позиция с тезата, че от 30-те фирми, участвали в бизнес делегацията в Китай, 14 не са техни членове. Самата организация на това толкова важно държавно посещение е протекла само за една седмица, включително и между коледните и новогодишните празници.