Бившият шеф на „Бритиш петролиъм” изгонен и от „Голдман Сакс”
Бившият шеф на „Бритиш петролиъм” изгонен и от „Голдман Сакс” / netinfo

Бившият президент на „Бритиш петролиъм” лорд Джордж Браун се лиши от поста неизпълнителен директор на една от най-големите инвестиционни банки в Света – „Голдман Сакс”, съобщи вестник "Таймс", цитиран от лента.ру.

Новината идва девет дена, след като бе изяснено, че лорд Браун е излъгал, давайки показания под клетва, за обстоятелствата, при които се е запознал с канадеца Джеф Шевалие, с когото е съжителствал няколко години.

Лъжата под клетва вече струваше на Браун поста президент на „Бритиш петролиъм”, който той заемаше близо 12 години, пише БТА.

Ръководството на „Голдман Сакс” е обсъждало отстраняването на лорд Браун няколко дни. Банката мотивира окончателното си решение с мотива, че иска нейните сътрудници да се ползват с безупречна репутация. В банката Браун започна работа през 1999 година.

Лорд Браун излъга в съда, като заяви, че се е срещнал с Джеф Шевалие в един от лондонските паркове, а не се е запознал чрез сайт за услуги. Бившият шеф на „Бритиш петролиъм” даде тези показания при съдебен спор с вестник "Мейл от сънди". Браун се опита чрез съда да забрани публикуването на статия на Джеф Шевалие, в която той описва с какви данни е разполагал за петролната компания, бидейки приятел на Браун.