Бил Гейтс - отново най-богат в света
Бил Гейтс - отново най-богат в света / снимка: Guliver/Getty Images

Повишаването на цените на акциите на Майкрософт върна на Бил Гейтс титлата на най-богат човек в света в класацията на списание "Форбс".

Той притежава състояние от 76 милиарда долара и изпреварва мексиканеца Карлос Слим, чието богатство се оценява на 72 милиарда долара.

В ежегодната класация, която беше публикувана днес, влизат 1645 мъже и жени милиардери със средно богатство от 4,5 милиарда долара, а общо - 6,4 трилиона долара. Това е с един трилион долара повече спрямо миналата година, уточнява БГНЕС.

Гейтс, който е съосновател на американската софтуерна компания, е най-богатият човек в света за 15 от последните 20 години, въпреки че в последните години дари големи суми за глобални здравни програми и за борба с бедността.

Гейтс притежава 4,4% от Майкрософт, които съставляват под 20% от общото му състояние. Но цената на акциите на компанията се увеличи с 25% в последната година и наред с повишаването на стойността на други активи, той е добавил 7 милиарда долара към богатството си спрямо предишната година, съобщава "Форбс".

На трето място в класацията е испанецът Амансио Ортега, чиито джобове се напълниха благодарение на печалбите от модата - изключително успешната му империя за дрехи Индитекс. В последно време Ортега инвестира значителни суми в недвижими имоти в Европа и САЩ. Неговото състояние се оценява на 64 милиарда долара.

Американският инвестиционен гуру Уорън Бъфет (58,2 милиарда долара), основателят и главен изпълнителен директор на софтуерната компания Оракъл Лари Елисън (48 милиарда долара), американските индустриалци Чарлз и Дейвид Кох (всеки с по 40 милиарда долара), кралят на казината в Лас Вегас Шелдън Аделсън (38 милиарда долара), наследницата на Уолмарт Кристи Уолтън (36,7 милиарда долара) и брат й Джим Уолтън (34,7 милиарда долара) допълват топ 10.