Барозу се разграничи от идеята за икономическо ръководство на еврозоната
Барозу се разграничи от идеята за икономическо ръководство на еврозоната / снимка: EPA/BGNES

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу се разграничи от идеята на френския президент Никола Саркози за икономическо ръководство в еврозоната, като заяви, че това не трябва да ограничава независимостта на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде АФП.

"Комисията е за засилване на всички механизми за координиране на икономическата политика на европейските държави", заяви Барозу на пресконференция в сградата на Европейския парламент в Страсбург, на която присъства и Саркози. "Същевременно не трябва да създаваме опасната илюзия, че ще даваме инструкции на централната банка", каза още той. Важно е да не "поставяме под съмнение нейната независимост", посочи Барозу, пише БГНЕС.

По-рано френският президент Никола Саркози призова в реч пред ЕП да се създаде истинско икономическо ръководство в еврозоната на ниво държавни и правителствени ръководители, което да допълва ЕЦБ. До този момент срещите на държавите от еврозоната се провеждаха единствено на ниво министри на финансите. По време на днешната пресконференция Саркози намекна, че са възможни нови срещи на държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната след тази на 12 октомври в Париж, по време на която беше приет координиран европейски план за спасяване на банките. Саркози каза още, че председател на този нов форум може да бъде премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е председател на Еврогрепата.