Банков крах разтърси финансовите пазари
Банков крах разтърси финансовите пазари / снимки: БГНЕС
Черен за финансовия сектор в САЩ и по света се оказа 15 септември 2008 година. Тревога предизвика новината, че инвестиционната банка Lehman Brothers („Лемън Брадърс”) обявява фалит, а неяснотата, обгърнала друг американски финансов гигант Merrill Lynch („Мерил Линч”) от началото на финансовата криза, завършва с продажбата на банката на Bank of America („Банк ъв Америка”) срещу 50 млрд. долара, съобщават световните агенции.

Европейската централна банка и Банк ъв Ингланд се опитаха да успокоят пазарите, като инжектираха значителни суми - съответно 30 милиарда евро и 5 милиарда британски лири, обявявайки, че следят много внимателно дали се очертава по-голяма финансова криза, пише БТА.

Lehman Brothers Inc. бе поставена под защитата на член 11 от закона за фалитите в САЩ, съобщи говорител на съда по фалитите в Ню Йорк, цитиран от Франс прес.

Създадената преди 158 година банка подаде молба за съдебна защита от кредитори под тежестта на бремето от 60 милиарда долара, вложени в рискови недвижими имоти, предаде Асошейтед прес.

Надеждата на банката да оцелее, без да подаде молба в съда за защита от кредитори угасна на 14 септември, след като британската банка Barclays („Барклис”) оттегли офертата си да купи американската инвестиционна банка.

На фона на новината за фалита на инвестиционната банка американските и европейски пазари се сринаха поради опасенията на инвеститорите за бъдещето на финансовата система, а петролът рязко поевтиня.

„Нашата банкова система е здрава и стабилна", увери министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън. "Американците могат да имат доверие що се отнася до техните сметки в банковата система", каза той в отговор на журналистически въпрос за влиянието на сегашната финансова криза върху търговските банки.

Според бившия председател на Федералния резерв на САЩ Алан Грийнспан настоящата финансова криза е най-тежката от 50 години насам, а вероятно и от столетие. "Няма никакво съмнение - не съм виждал подобно нещо и то все още не е приключило", допълни Грийнспaн.

Въпреки че поевтиняването на петрола и храните може да предотврати рецесията, според бившия централен банкер на САЩ.

Според Нобеловия лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц тази криза вероятно няма е толкова тежка, колкото онази, обхванала САЩ през 30-те години на миналия век, известна в американската история като Великата депресия.

„Разбира се, може да се лъжем, но общо погледнато днес ние разполагаме с инструменти в областта на фискалната и валутната политика, за да избегнем нова Велика депресия“, каза още Стиглиц, цитиран от АФП.

От своя страна американският президент Джордж Буш заяви, че той и неговата администрация работят за „минимизиране“ на „болезненото“ влияние на събитията в света на световните финансови пазари и допълни, че американските капиталови пазари могат да се справят с дългосрочните последици.

БФБ също се разтрепери от лошите световни новини. Фалитът на Lehman Brothers и официалната статистика за Брутния вътрешен продукт на България, който е нараснал със 7.01% до 29.42 млрд. лв. за шестмесечието бяха основни за родната борса, съобщи DarikFinance.bg.

Пазарната капитализация на борсата слезе на 19.2 млрд., оборотът от търговията с акции бе скромен, едва 2.9 млн. лв., а индексите се срутиха до поредни низини. След като паднаха до близо тригодишни дъна, ветераните SOFIX и BG40 се оттласнаха нагоре, като по този начин заличиха част от загубите си за деня. В хода на търговията индексът на сините чипове слезе и до 914.01 пункта. Новакът BGTR30 обаче не успя да се върне по-близо до изходната си позиция в понеделник.

SOFIX се понижи с 2.93% до 931.02 пункта. BG40 спадна с 2-96% до 227.30 пункта. BGREIT отстъпи с 0.83% до 83.43 пункта. BGTR30 изгуби 3.22% до 608.53 пункта.