АСЕАН прие декларация за енергийна безопасност
АСЕАН прие декларация за енергийна безопасност / netinfo

Лидерите на 16 страни от азиатско-тихоокеанския регион приеха Декларация за енергийната безопасност, съобщиха световните агенции. С декларацията страните се ангажират да приемат индивидуални и колективни мерки за повишаване на ефективността при използването на енергия.

Ръководителите на десетте страни от АСЕАН и официални представители на Китай, Япония, Република Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия декларираха днес във Филипините желанието си да намалят зависимостта си от петрола и да разработват алтернативни източници на енергия.

Декларацията подчертава необходимостта да се развиват възможностите за добив на енергия от възобновяеми енергийни източници, като например биогорива, и да се засилят връзките и сътрудничеството в тази област.

Азиатско-тихоокеанският регион трябва също така да "проучи възможностите за създаване на стратегически петролни резерви", се казва още в документа.

Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че неговата страна ще предостави 2 млрд. долара за намаляването на зависимостта на региона от "черното злато".

На срещата във Филипините участваха страните от АСЕАН (Малайзия, Индонезия, Филипините, Сингапур, Тайланд, Бруней, Лаос, Виетнам, Камбоджа, Мианма) и шестте привилегировани регионални партньори на АСЕАН - Китай, Япония, Република Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия.