Американският Конгрес гласува в петък спасителния финансов план
Американският Конгрес гласува в петък спасителния финансов план / снимка: БГНЕС

Камарата на представителите на американския Конгрес вероятно ще гласува в петък новия вариант на спасителния план за стабилизиране на финансовия сектор със 700 милиарда долара. Това съобщи Ройтерс, като цитира източник от Конгреса. Очаква се Сенатът да гласува законопроекта за финансовия план късно тази нощ и да го изпрати за гласуване в Камарата на представителите, припомня Ройтерс.

Същевременно Белият дом обяви , че в плана са внесени промени, които значително засилват шансовете той да бъде приет от двете камари на Конгреса. Говорителят на Белия дом Тони Фрато каза, че една от промените е предложение за реформа в правилата за определяне на тавана на гарантираните от държавата банкови депозити.

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Барак Обама заяви, че е много важно законодателите да приемат спасителния план, за да се избегне икономическа катастрофа. Съперникът му, републиканецът Джон Маккейн пък заяви, че подобреният законопроект за спасяване на Уолстрийт е решителна стъпка в правилната посока. Той предупреди, че ако Сенатът не одобри плана, финансовите проблеми на страната могат да се задълбочат. И двамата отпътуваха за Вашингтон, за да гласуват в подкрепа на плана.