А. Имамов: Тригодишна кредитна програма е рисковано начинание
А. Имамов: Тригодишна кредитна програма е рисковано начинание / снимка: БГНЕС
А. Имамов: Тригодишна кредитна програма е рисковано начинание
78053
А. Имамов: Тригодишна кредитна програма е рисковано начинание
  • А. Имамов: Тригодишна кредитна програма е рисковано начинание

Опит за финансово обезпечаване на политическия мандат - така Алиосман Имамов от ДПС определи намерението на правителството да изтегли нов дълг за 8 млрд. евро през следващите три години. В ефира на Дарик зам.-председателят на НС, който е и член на бюджетната комисия, посочи, че ДПС вероятно няма да подкрепи в зала предложението за ратификация като гласува „въздържал се". По думите му става въпрос за рисковано начинание, като дори и да няма пълен мандат на кабинета държавата ще е длъжна да изпълнява договореното.

Чуйте интервюто с Алиосман Имамов

„Става дума за глобална средносрочна прогарама за три години за теглене на кредит от страна на България. Това засилва още повече притесненията и страховете с основание, защото тази нова схема - разбира се, че има и някои положителни елементи като засилване на възможностите за динамичност и оперативност, но има доста въпроси, които се поставят от почти всички политици в парламента", каза Имамов. Той подчерта, че една три годишна кредитна програма предполага добро познаване на процесите, които ще се случат през тези три години в България.

В средносрочната актуализирана програма на правителството по отношение на бюджетните показатели се вижда, че за трите години се предвижда около 6 млрд. лв. обш дефицит. Представете си, че този дефицит стане 8 млрд. лв., каза Имамов. Според него всичко това основателно предизвиква притеснения и трябва да се получат достатъчно убедителни отговори, за да се подкрепи „такова рисковано начинание". По мнението на Имамов като опозиционна партия ДПС не може да подкрепи предложението за новия дълг. По-скоро позицията ни ще остане такава - ще се въздържим, каза депутатът от движението.

„Защо обществото не е толкова чувствително днес, когато става дума за многократно по-големи кредити с по-големи рискове. Рискове, които ако се сбъднат, дано да не се сбъднат, България ще ги плаща с лихвите в следващите десетилетия, защото става дума за период от 30 години. Може да се наложи да се теглят и други кредити. Има и друг риск - правителството да не изкара мандата, тоест догодина да не стане възможно да се гласуват каквито и да било кредити. Това ще бъде задължение на държавата, а не на отделна партия или правителство", каза той.