56 000 лв. глоба за мина Черно море
56 000 лв. глоба за мина Черно море / Дарик архив

Инспекцията по труда в Бургас започна проверки в мина "Черно море" за нарушения на трудово правните отношения и за безопасността на труд в рудника.

Това съобщи на пресконференция Красимира Георгиева, началник отдел "Административно, информационно и правно осигуряване" в дирекция "Инспекция по труда"-Бургас.

Към момента има съставен акт за неспазване на задължителния 30-дневен срок, в който работодателят е трябвало да информира Бюрото по труда за това, че се очаква масово съкращение на миньори. Глобата е в размер на 56 000 лева. Санкцията е 200 лева на човек, която работодателят трябва да плати, каза Георгиева.

Затварят мина "Черно море"

В началото на април собственикът на мината се отказа от концесията й заради лошо финансово състояние. Има издадена заповед за ликвидация на дружеството, което доведе до съкращаване на 280 човека. Сега в мината работят 20 човека.

101 работници от мината вече са регистрирани като безработни, посочиха от Бюрото по труда в Бургас. От там информираха, че част от работниците ще бъдат насочени към други рудници в страната, на други ще се предложи да започнат сезонна работа.

По-рано днес от Синдикалната миньорска федерация съобщиха, че работниците в мината не са получили част от парите си за февруари, а също и заплатите си за март.

Тази сутрин близо 100 съкратени миньори излязоха на протест пред мината с искане държавата да се намеси, за да могат да получат трудовите си възнаграждения, както и дължимите обезщетения от страна на концесионера на рудника.

Източник: БТА